$ 29 miljoen aan Bitcoin in beslag genomen door Nederlandse darkweb-witwassers

Published on 27 October 2020 at 09:55

De rechtbank in Rotterdam heeft 2.532 bitcoins (~ $ 29 miljoen) in beslag genomen van een stel dat veroordeeld is voor het witwassen van geld op darkweb-platforms.

Volgens een verklaring van de rechtbank zijn de man en zijn vrouw uit de stad Hilversum, gelegen in Noord-Holland, eveneens veroordeeld tot respectievelijk twee jaar en twee en een half jaar gevangenisstraf wegens witwassen.

 

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft het paar met succes vervolgd voor het witwassen van meer dan € 16 miljoen ($ 18,9 miljoen) in de loop van twee en een half jaar nadat het had vastgesteld dat de bron van het grote bitcoin-bedrag in hun bezit afkomstig was van illegale darkweb-transacties.

 

Bijzonderheden van de zaak
Volgens de verklaring van de rechtbank werden twee afzonderlijke bedragen van respectievelijk 1.488 BTC en 1.044 BTC van de verdachten in beslag genomen, evenals € 250.000 ($ 295.256) in contanten. Bovendien kregen beide verdachten individueel een boete van € 45.000 ($ 53.137) en moesten ze € 138.000 ($ 162.955) en $ 40.000 verbeuren.

 

De rechtbank stelt vast dat het koppel bitcoin heeft gekocht om grote bedragen in euro's in contanten in te wisselen bij particulieren en bedrijven. Deze transacties zijn niet bekendgemaakt aan de Nederlandse autoriteiten en zijn gedaan met behulp van methoden om de klanten anoniem te houden.

De rechtbank legde uit dat uitwisselingen meestal plaatsvonden in een fastfoodrestaurant in een grote stad, zonder enige zorgvuldigheid of KYC. Dit is doorgaans voordelig voor darkwebcriminelen die hun bitcoin willen ruilen voor fiat zonder de gebruikelijke controles van fiat-crypto-uitwisselingen te doorlopen.

 

"Traces of the Dark Web"
De rechtbank oordeelde dat de verworven bitcoin kenmerken vertoonde van darkweb-activiteit. Het gebruik van Bitcoin op het dark web is in verband gebracht met criminele activiteiten zoals kinderpornografie en huurmoorden, en autoriteiten richten zich vaak op deze ondergrondse markten.

 

Een fragment uit de rechtbankpapieren luidt als volgt:

“Handelaren vroegen klanten niet om identiteitspapieren, terwijl er vaak grote bedragen werden uitgewisseld. De verdachten, een man en zijn vrouw, kwamen via advertenties op internet en een marktplaats op het darkweb in contact met klanten. Veel van de verhandelde bitcoins droegen sporen van het dark web. De rechtbank stelt vast dat de verdachten in twee en een half jaar meer dan 16 miljoen euro hebben witgewassen. ”

 

Team Coinpower 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.