Lisa Gordon-Hagerty, hoofd van Nuclear Security Administration neemt ontslag

Published on 7 November 2020 at 10:37

WASHINGTON - Lisa Gordon-Hagerty, het hoofd van de National Nuclear Security Administration, heeft haar functie onmiddellijk neergelegd, zo heeft Defense News vernomen.

Gordon-Hagerty, die in februari 2018 de eerste vrouw werd die de NNSA leidde, stuurde haar ontslagbrief vrijdag naar het Witte Huis, volgens een paar hoge NNSA-functionarissen, die op de achtergrond met Defense News spraken.

 

Uren later bevestigde het bureau het ontslag en kondigde het aan dat William Bookless, momenteel hoofd adjunct-administrateur, het waarnemend hoofd van het bureau zou overnemen. En de voorzitter van de Senaatscommissie voor gewapende diensten, senator Jim Inhofe, R-Okla, heeft de minister van Energie veroordeeld voor wat Inhofe beschreef als het dwingen van Gordon-Hagerty uit zijn ambt.

 

De NNSA is een semi-autonoom kantoor binnen het Department of Energy. Terwijl het ministerie van Defensie de overbrengingssystemen van de nucleaire strijdkrachten beheert - schepen, vliegtuigen en raketten - heeft de NNSA toezicht op de ontwikkeling, het onderhoud en de verwijdering van kernkoppen. Hoewel het agentschap onder de bevoegdheid van DoE valt, wordt een groot deel van het budget bepaald door de Nuclear Weapons Council, die grotendeels wordt gecontroleerd door ambtenaren van het ministerie van Defensie.


Op het Reagan National Defense Forum krijgt Aaron Mehta een update over het werk van de NNSA om de nucleaire voorraad van Amerika te moderniseren.
Volgens de bronnen werd het ontslag ingegeven door bijna een jaar van botsingen tussen het kantoor van Gordon-Hagerty en minister van Energie Dan Brouillette. Die strijd sijpelde eerder dit jaar voor het eerst in het openbaar, toen Brouillette minder financiering voor NNSA vroeg dan door Gordon-Hagerty was gevraagd. Defensieambtenaren, gesteund door supporters van het Congres, gingen naar het Witte Huis en dwongen de kwestie in het voordeel van de NNSA.


De spanningen namen nooit echt af en bleven zich tijdens het begrotingsseizoen 2021 in het Congres afspelen. Inhofe, de SASC-voorzitter, leidde wetgevers die verdedigend waren in een poging om het Pentagon meer officiële controle over de NNSA te geven; Huiswetgevers hebben verschillende wetten opgesteld die de afdeling Energie meer controle zouden krijgen.

 

De kwestie leek tot een hoogtepunt te komen toen het Department of Energy Organization and Management Improvement Act, aangenomen door de House Committee on Energy and Commerce op 9 september, de taal veranderde waardoor de NNSA een quasi-onafhankelijke entiteit werd, in wezen het bureau onder controle van DOE. De verhuizing werd door NNSA-functionarissen gezien als een poging van Brouillette om het bureau te vernietigen.

 

Als reactie hierop hield Inhofe een hoorzitting op 17 september waarin hij functionarissen van de DoE beschuldigde van optreden als 'schurkenstaat' die tot doel heeft de moderniseringsinspanningen van Amerika op het gebied van kernwapens te 'ondermijnen'.

 

"Wat me stoort, is dat mensen die alles zouden moeten doen om het kritische werk van de NNSA te ondersteunen, het juist proberen te ondermijnen", zei Inhofe. "Als voorzitter van deze commissie zal ik niet machteloos toezien en dit laten gebeuren. Dit werk is te belangrijk. 

Vrijdagavond bracht Inhofe een verklaring uit waarin hij Gordon-Hagerty "een voorbeeldige ambtenaar en opmerkelijke leider" van de NNSA noemde.


"Dat de minister van Energie in deze tijd van onzekerheid effectief haar ontslag eiste, toont aan dat hij niet weet wat hij doet op het gebied van nationale veiligheid en toont een totaal gebrek aan respect voor het semi-autonome karakter van de NNSA," zei Inhofe.

 

Een ambtenaar van de DoE, die sprak, ontkende dat er grote conflicten waren tussen Gordon-Hagerty en Brouillette, afgezien van de natuurlijke spanningen van begrotingsdiscussies. De functionaris ontkende ook dat Gordon-Hagerty uit zijn ambt was gezet.

 

De DoE-functionaris wierp het ontslag ook uit als onderdeel van het natuurlijke verloop dat een administratie na de eerste termijn overkomt. Beide NNSA-bronnen zeiden echter dat het besluit om af te treden niet werd beïnvloed door de presidentsverkiezingen van deze week.

 

Gordon-Hagerty kwam bij de administratie met ervaring in de privésector en publieke sector. Ze diende meer dan vijf jaar als directeur voor terrorismebestrijding in de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, van het einde van de regering-Clinton tot de regering-Bush. Ze werkte eerder ook bij DoE, onder meer als waarnemend directeur van het Office of Nuclear Weapons Surety en een periode van zes jaar als directeur van DoE's Office of Emergency Response.

 

Dit ontslag komt op een zeer verontrustend moment en vele vragen zich af of er een diepere reden is voor dit ontslag. 

Team Coinpower


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.