SWIFT maakt directe grensoverschrijdende betalingen mogelijk

Published on 4 December 2020 at 12:00

Deze schijnbaar vecht-of-vluchtreactie op de toenemende vertegenwoordging van blockchain is misschien te laat

SWIFT maakt directe grensoverschrijdende betalingen mogelijk 

 


SWIFT, de in Brussel gevestigde interbancaire coöperatie, heeft zijn eerste actieve directe grensoverschrijdende betalingsverbinding onthuld - een stap die grote gevolgen kan hebben voor het wereldwijde betalingsysteem

 

 

De coöperatie maakte donderdag bekend dat het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Lloyds Banking Group als eerste verbinding heeft gemaakt met SWIFT gpi Instant, de hogesnelheidsspoorlijn die betalingen binnen enkele seconden afwikkelt. Het betalingssysteem verbindt SWIFT gpi met de U.K.'s Faster Payments-infrastructuur, waardoor klanten 24 uur per dag, zeven dagen per week grensoverschrijdende betalingen kunnen verzenden.

 

 

Volgens SWIFT, het nieuwe systeem:

"Banken kunnen bestaande infrastructuur gebruiken om 24/7 betere service te bieden, met hogere snelheden, duidelijkheid over vergoedingen en, cruciaal, voorspelbaarheid over wanneer de rekening van een eindbegunstigde zal worden gecrediteerd."
SWIFT, wat staat voor de Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication, is de wereldwijde standaard geworden voor veilige internationale betalingen en handelsfinanciering. Maar het netwerk is bekritiseerd vanwege zijn kostbare, tijdrovende inefficiënties.

 

 

SWIFT's wereldwijde betalingsinnovatie, of gpi, kwam voort uit deze kritiek. Gpi, gelanceerd in 2017, verbeterde het volgen van betalingen en de transparantie van vergoedingen in meer dan 1100 landencorridors.

 

 

Ondanks deze verbeteringen gaan de innovaties van SWIFT mogelijk niet snel genoeg. Zoals de Financial Times in december 2018 opmerkte, zijn de opkomende concurrenten van SWIFT niet alleen beperkt tot startups als TransferWise en Revolut, maar ook grote financiële instellingen die gebruikmaken van blockchaintechnologie.

 

 

Onder leiding van JPMorgan Chase is het Interbank Information Network een blockchain-consortium dat gedistribueerde grootboektechnologie gebruikt om de compliance te verbeteren en verwerkingsvertragingen te verminderen. Het netwerk, dat meer dan 130 bankpartners omvat, is sindsdien omgedoopt tot Liink en is gebouwd op de Onyx-blockchain.

 

 

Blockchain-technologie wordt genoemd als een belangrijke verstorende factor in het wereldwijde betalingslandschap. In tegenstelling tot SWIFT maakt blockchain grensoverschrijdende overschrijvingen op een gedecentraliseerde manier mogelijk, wat betekent dat betalingen direct worden goedgekeurd.

 

 

Ripple is misschien wel het bekendste voorbeeld van een op blockchain gebaseerd wereldwijd betalingssysteem. De gedecentraliseerde infrastructuur van RippleNet beschikt over betalingsverwerking in drie seconden en een uitvalpercentage van 0% voor het berichtensysteem.

 

 

De bewapening van SWIFT door het agressieve gebruik van sancties heeft bepaalde landen ook gedwongen om in de richting van blockchain te draaien. Turkije, Venezuela, Iran en Rusland hebben allemaal geëxperimenteerd met blockchain-platforms om parallelle financiële systemen te creëren.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.