De Chinese centrale bank plant een digitale yuan-pilot voor betalingen aan Hong Kong

Published on 5 December 2020 at 10:30

De Chinese centrale bank en de Hong Kong Monetary Authority, of HKMA, bevinden zich in de voorbereidende fasen van het testen van de digitale yuan voor grensoverschrijdende betalingen - wat een andere belangrijke ontwikkeling onderstreept in de uitrol van een digitale valuta van de centrale bank, of CBDC.

In een persbericht dat vrijdag op de HKMA-website verscheen, gaf chief executive Eddie Yue een update over het lopende werk rond grensoverschrijdende betalingen. Hij gaf aan dat HKMA in dialoog is met de People's Bank of China, of PBoC, om een ​​pilot te starten met het testen van de e-CNY.

 

 

Yue zei:

"De HKMA en het Digital Currency Institute of People's Bank of China bespreken de technische proefproeven van het gebruik van e-CNY, de digitale renminbi uitgegeven door de PBoC, voor het doen van grensoverschrijdende betalingen, en treffen de bijbehorende technische voorbereidingen."
Hongkongse en Chinese toeristen op het vasteland zouden enorm kunnen profiteren van e-CNY, zei Yue, omdat het dezelfde waarde vertegenwoordigt als contant geld dat al in omloop is. En omdat de yuan in Hong Kong al wordt gebruikt, zou een digitaal equivalent een kwestie van gemak zijn.

 

 

China loopt nog steeds voorop in de ontwikkeling van CBDC, met zijn digitale yuan-pilots die vanaf begin november $ 300 miljoen aan transacties verwerken. De eerste proefprojecten werden in april in vier grote steden uitgerold, voordat ze werden uitgebreid naar negen grootstedelijke gebieden.

 

 

Wat Hongkong betreft, heeft de speciale administratieve regio de afgelopen drie jaar potentiële use-cases voor CBDC's onderzocht. Zoals Yue opmerkte, lanceerde HKMA in 2019 een gezamenlijk onderzoeksproject met de Bank of Thailand om verschillende problemen met betrekking tot grensoverschrijdende betalingen en digitale valuta aan te pakken. Yue zei dat dit project zijn "tweede fase" is ingegaan, waarin wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid en schaalbaarheid van grensoverschrijdende CBDC-deelname.

 

 

Op de lange termijn zei Yue dat het doel is om een ​​geïntegreerd grensoverschrijdend betalingsplatform voor de regio te bouwen:

 

 

"Vanuit een perspectief op langere termijn hebben we een goede kans om een ​​regionaal platform voor grensoverschrijdende betalingen op te bouwen door voort te bouwen op de wereldwijde trend om de samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende betalingen te versterken."


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.