Ben je erin getrapt? 13 vormen van ICO-scams die duizenden hebben opgelicht

Published on 6 December 2020 at 12:26

ICO's zijn revolutionair voor bedrijven, hoewel de angst om opgelicht te worden investeerders op afstand houdt.

Ben je erin getrapt? 13 ICO-scams die duizenden voor de gek hielden.

Met behulp van blockchain-technologie zijn ICO's een alternatief middel geworden om financiering te verwerven voor zakelijke projecten met behulp van de nieuwe, evoluerende digitale financiële markt voor tokens. In tegenstelling tot beursintroducties, waarvoor strikte wettelijke voorschriften gelden, vereisen ICO's alleen een witboek en enkele interessante kenmerken, zoals een gebrek aan toetredingsdrempel, ruimte voor exponentiële groei, afwezigheid van geografische belemmeringen en gemakkelijke validatie.

 

 

Daarom is het misschien niet verrassend dat de ICO-markt onlangs een buitengewone groei heeft doorgemaakt. Onderzoek toont aan dat ICO's van januari 2016 tot augustus 2019 wereldwijd bijna $ 13 miljard hebben opgehaald.

 

 

Ondanks de aantrekkelijke voordelen van ICO's, lopen investeerders die erin geïnteresseerd zijn als alternatieve investering enkele dramatische risico's. In dit verband werden in een rapport uit 2018 van Satis Research Group ongeveer 1.500 ICO's onderzocht. Van de steekproef werd 78% van de projecten geïdentificeerd als oplichting, met een gezamenlijke waarde van $ 1,3 miljard.

 

 

Samen met mijn collega's Niranjan Sapkota en Josephine Dufitinema heb ik een onderzoek uitgevoerd dat bedoeld was om de volgende vraag te onderzoeken en te beantwoorden: wat zijn de verschillende soorten oplichting op de ICO-markt en wat is het verwachte geldverlies van de gemiddelde ICO-scam? Om dit probleem te onderzoeken, hebben we webscraping toegepast en een intensieve gegevensbibliotheek gemaakt voor alle ICO's die van augustus 2014 tot december 2019 zijn gelanceerd. Onze unieke, met de hand verzamelde gegevensset omvatte 5.036 ICO's.

 

 

We hebben gegevens gevonden van het ingezamelde geld voor 1.014 ICO's, waarvan 576 oplichting bleken te zijn, in totaal $ 10,12 miljard aan cumulatieve verliezen. Het grootste verlies via scam is de zogenaamde "Petro-scam", waarvan investeerders in totaal $ 735 miljoen verloren.

 

 

ICO-scamcategorieën - Dood, nep of beide

We hebben ICO's opgehaald die door dead-project-aggregators DeadCoins en Coinopsy waren gecategoriseerd als "vermeld" en deze geanalyseerd om 13 verschillende manieren te identificeren waarop investeerders door oplichters voor de gek gehouden kunnen worden. Als een lid van het Bitcointalk-forum de ICO identificeerde met een nep-team, nepproject, nepportemonnee, nep-sociale media of neptrade, hebben we de ICO gecategoriseerd als 'nep'.

 

 

De klassieke exit-zwendel

Als een ICO geen promoters uitbetaalde aan wie financiële beloningen waren beloofd (meestal in de vorm van tokens) voor PR-activiteiten, zoals het promoten van het project op forums, Telegram-kanalen, boodschappers, het vertalen en lokaliseren van documenten, posten op sociale media of op blogs, we hebben het gecategoriseerd als een 'premiezwendel'. Als de ontwikkelaars en promoters die geld inzamelden voor een ICO plotseling verdwenen terwijl ze investeerders zonder informatie lieten, hebben we die ICO's gecategoriseerd als een "exit-scam".

 

 

Samengestelde oplichting en exploderende airdrops

We hebben veel ICO-scam-beschuldigingen waargenomen waarbij dezelfde groep ontwikkelaars actief oplichting in andere projecten uitvoerde. Dit type scams wordt in ons onderzoek gecategoriseerd als "eerdere oplichters". Vervolgens hebben we "airdrop scam" gedefinieerd voor incidenten waarbij de oplichters privésleutels van gebruikers stalen. Dit kan gebeuren als oplichters een boobytrap creëren en gebruikers, die verwachten gratis tokens te ontvangen, op de links klikken, waardoor ze hun privégegevens weggeven en uiteindelijk hun munten verliezen.

 

 

Wissel oplichting en de copy-pasters uit

Bovendien leken ontwikkelaars die investeerders wilden misleiden, er de voorkeur aan te geven hun ICO op een frauduleuze exchange te lanceren. Dit type zwendel wordt gecategoriseerd als een 'exchange-scam'. We hebben ook opgemerkt dat het kopiëren van het witboek van een veelbelovende ICO en het lanceren met een vergelijkbare of andere naam een ​​andere misleidende tactiek is die wordt gebruikt onder oplichters. Dit type oplichting wordt gecategoriseerd als 'oplichting met plagiaat op wit papier'. In dit opzicht hebben we opgemerkt dat gebruikers gelukkig vertrouwd raken met dit soort zwendel en dit nu melden op het Bitcointalk-forum.

 

 

De pump en dump

"Pump and dump" is een andere strategie die wordt gebruikt door oplichters, maar deze is niet altijd onmiddellijk detecteerbaar aan het begin van een ICO. Bij dit soort zwendel haasten investeerders en handelaren zich om het token in een vroege fase te kopen, wanneer de prijs nog laag is, en sommigen kopen zelfs tegen een hoge prijs uit angst een kans te missen om gemakkelijke winst te maken. Zodra de oplichters de verkoop hebben voltooid, daalt de prijs abrupt en dramatisch.

 

 

Crypto Ponzi-schema's

Een "Ponzi-zwendel" is een andere categorie van zwendel die wordt waargenomen. Dit soort zwendel vereist doorgaans dat de slachtoffers investeren in een of meer producten of diensten die aan de ICO zijn gekoppeld en dat ze in een later stadium een ​​rendement beloven.

 

 

URL-zwendel en phishing-trips

We hebben ook een nieuwe tactiek waargenomen om investeerders op te lichten, waarbij de lanceringswebsites betrokken zijn die qua naam en ontwerp vergelijkbaar zijn met bestaande projecten. Naïeve investeerders die niet op de hoogte zijn van de originele websites


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.