De Diem stablecoin van Facebook is een existentiële bedreiging voor traditioneel bankieren

Published on 6 December 2020 at 14:30

Stablecoins zijn een integraal onderdeel van de toekomst van het financiële systeem. En Facebooks Diem, voorheen Weegschaal, maakt deel uit van die toekomst.

De Diem stablecoin van Facebook is een existentiële bedreiging voor het traditionele bankwezen

 


Facebook, zo wordt gemeld, zou zijn langverwachte digitale valuta al in januari 2021 kunnen lanceren in de vorm van een door de Amerikaanse dollar gesteunde stablecoin. Centrale banken en toezichthouders zijn in actie gekomen sinds Facebook voor het eerst zijn voornemens aankondigde door in 2019 een witboek te publiceren. nieuwe risico's voor consumenten en spaarders, maar ook voor het mondiale financiële systeem.

 

 

Maar ze kunnen ook enorme voordelen opleveren in de vorm van snelheid, efficiëntie en financiële inclusie. En ze kunnen fungeren als waardeopslag voor spaarders in landen die geen stabiele binnenlandse valuta hebben, vergelijkbaar met de dollarisering die tegenwoordig in veel opkomende landen bestaat. Goed gestructureerde stablecoins met passende wettelijke, regelgevende en bestuurlijke controles spelen een waardevolle rol in de wereldeconomie en kunnen de voordelen van cryptotechnologie naar een geheel nieuwe generatie gebruikers brengen.

 

 

Diem, voorheen bekend als Libra, is de meest spraakmakende stablecoin. Het is besproken sinds Facebook voor het eerst zijn bedoelingen aankondigde in 2019. Inderdaad, Diem wordt algemeen beschouwd als het toevoegen van raketbrandstof aan de tot nu toe lauwe onderzoeken van centrale banken naar digitale valuta van centrale banken, of CBDC's. Het werd ook met grote verontrusting onthaald door de regelgevende gemeenschap van de wereld, die sindsdien strikte voorschriften voor stablecoins heeft opgesteld.

 

 

Waarom zijn toezichthouders en centrale banken zo bezorgd over stablecoins? En is er een rol voor hen?

Stablecoins zijn cryptocurrencies die tot doel hebben hun waarde te stabiliseren in vergelijking met een ander actief - of het nu een fiatvaluta, een mandje fiatvaluta's of grondstoffen is. Het idee is dat door de waarde ervan te stabiliseren, het kan worden gebruikt als betaalmiddel.

 

 

 

Dit is iets dat de eerdere generatie crypto-activa - Bitcoin (BTC), enz. - niet heeft bereikt. Bitcoin blijft te volatiel, iets wat duidelijk werd benadrukt door de prijsactie van vorige maand. Stablecoins zijn een heel andere koek. Door hun aard zijn ze ontworpen als 'waardeopslag', het belangrijkste kenmerk van geld, en kunnen ze daarom dienen als betaalmiddel.

 

 

Met Diem is er ook het potentieel voor enorme netwerkeffecten. Facebook heeft 2,7 miljard actieve maandelijkse gebruikers, wat betekent dat Diem het potentieel heeft om in grote delen van de wereld onmiddellijk een "ruilmiddel" te worden.

 

 

Er zijn risico's. Veilige portemonnee-opslag, goed ondernemingsbestuur en controles, antiwitwaspraktijken, gegevensbescherming, belastingnaleving en cyberveiligheid zijn allemaal bekende risico's die moeten worden beheerd. Stablecoins brengen extra risico's met zich mee - niet in de laatste plaats door ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden ondersteund door het actief waaraan ze zijn gekoppeld, en dat alle noodzakelijke controles om die reserves te beheren worden ingevoerd.

 

 

Stablecoins die wereldwijde succesverhalen worden, brengen nog meer uitdagingen met zich mee. Ze kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor bestaande financiële systemen als consumenten en spaarders proberen deze valuta aan te houden in plaats van hun eigen binnenlandse valuta. Ze kunnen zelfs gevolgen hebben voor het monetaire beleid van een land en uiteindelijk voor de economische groei. Dit is de reden waarom wereldwijde toezichthouders zich zo zorgen maken.

 

 

In oktober 2019 heeft de G-7 een working paper uitgebracht over stablecoins. Hoewel het de voordelen erkende die stablecoins zouden kunnen opleveren in de vorm van "snellere, goedkopere en meer inclusieve" wereldwijde betalingen, concentreerde het zich op de juridische, regelgevende en toezichthoudende uitdagingen van deze nieuwe innovatie. De paper benadrukte risico's voor 'monetair beleid', 'financiële stabiliteit', 'het internationale monetaire systeem' en 'eerlijke concurrentie'.

 

 

Regelgevende instanties werken er nu aan om deze zorgen weg te nemen. Dit najaar lanceerde de Europese Commissie een uitgebreid wetgevingsvoorstel voor de regulering van crypto-activa. Hoewel dit alle crypto-activa dekt, introduceert het bijzonder strenge eisen voor uitgevers van "asset-referenced tokens" (stablecoins) en zelfs nog strengere eisen voor "significante asset-referenced tokens" (wereldwijde stablecoins). Her Majesty's Treasury, de treasury-afdeling van het Verenigd Koninkrijk, is van plan binnenkort ontwerpvoorschriften voor stablecoins en CBDC's uit te geven.

 

 

Dit reglement is welkom. Stablecoins hebben het potentieel om de efficiëntie van het bestaande financiële systeem te verbeteren door snellere, goedkopere betalingen aan te bieden, vooral met betrekking tot grensoverschrijdende overmakingen. Ze kunnen ook de financiële inclusie verbeteren en een waardeopslag bieden aan spaarders in landen die dat niet hebben


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.