Mexicaanse autoriteiten worstelen om bij te blijven terwijl kartels crypto omarmen

Published on 9 December 2020 at 12:00

Het hoofd van een grote Mexicaanse financiële inlichtingeneenheid heeft geklaagd dat de lokale wetshandhaving slechts een kwart van het personeel heeft dat nodig is om te reageren op het witwassen van crypto door kartels.

Mexicaanse autoriteiten melden een toename van het gebruik van crypto-activa om geld wit te wassen door criminele syndicaten in Latijns-Amerika.

 

In een rapport van 8 december van Reuters beschreef het hoofd van de financiële inlichtingeneenheid van het Mexicaanse ministerie van Financiën, Santiago Nieto, hoe kartels crypto gebruiken om geld wit te wassen dat is verkregen bij illegale activiteiten.

 

Neito beweert dat Latijnse kartels hun onrechtmatig verkregen winsten doorgaans zullen storten op verschillende bankrekeningen als bedragen van minder dan $ 7.500 - de drempel die banken ertoe zou aanzetten om een ​​transactie te markeren. Het geld wordt vervolgens gebruikt om een ​​groot aantal kleine hoeveelheden BTC te maken, die vervolgens probleemloos over de grenzen heen gaan.

 

Een wet uit 2018 verplichtte dat geregistreerde cryptohandelplatforms overschrijvingen rapporteren van meer dan 56.000 Mexicaanse peso's (ongeveer $ 2.800). Lokale autoriteiten hopen dat dit hen kan helpen bij het reageren op het gebruik van digitale middelen door de georganiseerde misdaad.

 

De arrestatie van mensenhandelaar Ignacio Santoyo in april 2019, waarbij de autoriteiten hebben vastgesteld dat Santoyo en zijn zus meer dan $ 22.000 aan BTC hadden verworven op de lokale beurs Bitso.

 

Hector Ortiz, de beschuldigde leider van het Mexicaanse cyberhacking-syndicaat Bandidos Revolution Team, werd op dezelfde manier gearresteerd nadat de politie had vastgesteld dat hij voor "tienduizenden dollars" aan BTC had uitgegeven - dit gaf onderzoekers aanleiding om zijn locaties te traceren met behulp van mobiele telefoongegevens.

 

Rolando Rosas, het hoofd van de Cyber ​​Investigations Unit van het Mexicaanse kantoor van de procureur-generaal, vertelde echter dat de wetshandhaving van Reuters niet over de middelen beschikt om het witwassen van geld door cryptocurrency aan te pakken. Hij zei dat de eenheid 120 personeelsleden heeft - ongeveer een kwart van wat nodig is - en dat het moeite had om de 1.033 Bitcoin-drempelwaarschuwingen bij te houden die dit jaar op geregistreerde handelsplatforms werden geactiveerd.

 

Ongeveer 98% van de transacties werd gerapporteerd door Volabit - een beurs die actief is in het Jalisco New Generation Cartel, of CJNG's, thuisstaat Jalisco. De algemeen directeur van Volabit, Tomas Alvarez, vertelde Reuters:

 

“Het is een vergissing [...] om aan te nemen dat, aangezien de waarschuwingen worden gegenereerd door een bedrijf in Jalisco, ze moeten overeenkomen met inwoners van Jalisco [...] hebben we gebruikers uit het hele land. In feite zijn de meeste rapporten niet van gebruikers die in Jalisco wonen. "
In januari meldde een rapport van het Amerikaanse Drug Enforcement Agency een daling van het aantal inbeslagnames in harde valuta van $ 741 miljoen in 2011 tot $ 234 miljoen in 2019, suggereerde dat bendes van de georganiseerde misdaad nu crypto-activa gebruiken om veel van hun witwasactiviteiten van stroom te voorzien.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.