Plaatsvervangend gouverneur van de Bank of France bespreekt de voortgang van CBDC en wijzigingen in de regelgeving

Published on 13 December 2020 at 13:00

Deputy Governor Denis Beau van de Bank of France, die donderdag sprak op de Blockchain Summit in Parijs, besprak de vooruitgang die wordt geboekt met de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) en besprak mogelijke wijzigingen in de regelgeving en het wettelijke kader.

Beau zei dat er een 'hands-on aanpak' is geweest met het experiment van de bank om een digitale euro voor het grote publiek te lanceren.

 

Eerder dit jaar publiceerde de Bank van Frankrijk een aanvraag voor voorstellen voor CBDC-“experiment” -toepassingen. Het doel van het project was om de centrale bank van Frankrijk te helpen de risico's en mechanismen van CBDC's te begrijpen en ook bij te dragen aan de digitale cash-conversatie in de eurozone.

 

In mei begon de bank nauw samen te werken met Societe Generale om digitale transacties, tokenisatie van effecten en de afwikkeling van een transactie op de private blockchain te testen.

 

De bank analyseert momenteel of tokenisatie kan helpen bij grensoverschrijdende betalingen, die Beau omschrijft als "kostbaar, lange vertragingen oplopen voor de afwikkeling en aanleiding geven tot onzekerheden" over anti-witwascontroles.

 

In zijn opmerkingen zei Beau:

"Aankomende CBDC-experimenten - er zullen er acht zijn - zullen ons helpen om niet alleen het potentieel van technologie te onderzoeken, maar ook om de spelers in het ecosysteem te vragen hoe het landschap van morgen eruit zou kunnen zien, over onderwerpen die zo fundamenteel zijn als de methoden om financiële instrumenten voor CBDC's, de verbetering van de voorwaarden voor het uitvoeren van grensoverschrijdende betalingen of nieuwe manieren om CBDC's beschikbaar te stellen aan spelers in de financiële sector. 


Deze experimenten zullen ons op hun beurt ertoe brengen om te beoordelen of het momenteel geldende regelgevingskader moet worden aangepast, aangezien we deze experimenten uitvoeren binnen het huidige wettelijke kader. ”

 


In 2020 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar werkzaamheden rond de digitale euro geïntensiveerd. Recentelijk sprak ECB-president Christine Lagarde over de concurrentie om betalingen op mondiale schaal te domineren en over overwegingen voor een retail CBDC in de eurozone.

 

Lagarde zegt dat ze gelooft dat een digitale euro het blok in staat zou stellen om voorop te lopen in innovatie, maar waarschuwde dat het gebrek aan betalingsintegratie in Europa aangeeft dat buitenlandse providers het voortouw hebben genomen.

 

Zowel Frankrijk als Duitsland zijn ook gekant tegen overzeese bedrijven, zoals Facebook, die digitale valuta lanceren die kunnen concurreren met fiatgeld. Europa heeft het idee gepusht dat een mogelijke lancering van Libra (die sindsdien omgedoopt is tot Diem) van Europese bodem wordt geweerd.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.