Finse autoriteiten hebben beslag gelegd op Sipulimarket

Published on 18 December 2020 at 09:46

Finse autoriteiten hebben beslag gelegd op Sipulimarket
De Finse douane heeft, in samenwerking met Europol en de Poolse autoriteiten, de laatste Finse darkweb-markt veroverd.

Op 11 december sloot de Finse douane (Tulli) de laatste darkweb-markt voor Tor-gebruikers in Finland. Tulli, die samenwerkte met het Poolse provinciale hoofdkantoor van politie in Wroclaw en Europol, nam de Sipulimarket-servers in beslag, evenals Bitcoin die aan de markt was gekoppeld.

 

Een nieuwe inbeslagname-banner luidt:

DEZE VERBORGEN SERVICE IS GESLOTEN

 

door de Finse douane in samenwerking met de afdeling cybercriminaliteit van het provinciale politiehoofdkwartier in Wrocław, met de steun van Europol en Eurojust voor zware misdrijven tegen verdovende middelen.

 

Sipulimarket stond gebruikers toe om "drugs en andere illegale goederen" te kopen en verkopen, aldus het persbericht. Sipulimarket was in alle opzichten een standaard darkweb-marktplaats. Het werd gelanceerd in 2019.

 

Begin 2019 nam de Finse douane Silkkitie (Valhalla) in beslag. Begin 2018 namen ze Sipulikanava in beslag, een op Tor gebaseerd imageboard dat de verkoop van smokkelwaar mogelijk maakte.

 


Europol bood hulp door een banner voor inbeslagneming te hosten
Europol omschreef hun hulp in zijn aankondiging over de vernietiging van Sipulimarket als "operationele ondersteuning en technische expertise". Ze namen ook de verantwoordelijkheid voor het hosten van de inbeslagname-banner die zichtbaar was voor iedereen die de onion dienst van Sipulimarket bezocht. BitDefender, een 'wereldwijde leider op het gebied van cyberbeveiliging', adviseerde het Europese Cybercrime Center van Europol tijdens het onderzoek.

 

De Finse douane onderzoekt nog steeds de markt (waarschijnlijk marktpersoneel en gebruikers) en zal "in dit stadium" geen aanvullende informatie verstrekken.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.