Twee Bitcoin-witwassers veroordeeld tot gevangenisstraf in Nederland

Published on 18 December 2020 at 14:30

Twee witwassers werden veroordeeld tot gevangenisstraf voor het witwassen van meer dan 16 miljoen euro aan Bitcoin. De een kreeg een straf van twee jaar en de ander kreeg een straf van twee en een half jaar.

Volgens een aankondiging van het Nederlandse Openbaar Ministerie hebben een man en vrouw uit Hilversum anoniem voor miljoenen euro's aan Bitcoin gekocht in ruil voor contant geld. Ze verborgen hun handel voor de belastingdienst in Nederland.

 

Als onderdeel van de samenzwering creëerde het paar advertenties met anonieme Bitcoin-uitwisselingsdiensten. Naast verschillende sites op het internet, heeft het stel ten minste één advertentie op een darkweb-marktplaats gemaakt. Als gevolg hiervan had een aanzienlijk deel van de verhandelde Bitcoin op de een of andere manier links naar het darkweb.

 

Voor persoonlijke Exchanges zouden klanten contact opnemen met het paar over een van hun advertenties en vervolgens een tijd en locatie voor de uitwisseling afspreken. Volgens de aankondiging ontmoette het stel hun klanten vaak in fastfoodrestaurants in grote steden. Deze praktijk duurde twee en een half jaar. Ze wisselden in die tijd voor meer dan 16 miljoen euro aan Bitcoin uit.

 

Bij de Rechtbank Rotterdam kreeg de ene beklaagde een gevangenisstraf van twee jaar en de andere beklaagde tweeënhalf jaar. Het persbericht lijkt de zinnen niet te matchen met de verdachten.

 

Het paar verbeurde ook 1.488 en 1.044 Bitcoins elk en 250.000 euro samen. Tegen het huidige tarief zijn de verbeurde Bitcoins bijna 25 miljoen euro waard.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.