Vier veroordeeld tot gevangenisstraf wegens distributie van drugs op het darkweb

Published on 11 January 2021 at 16:30

Vier mannen uit Northampton werden veroordeeld tot in totaal meer dan 34 jaar gevangenisstraf voor hun rol in een grootschalige drugshandel op het darkweb.

Vladislavs Cvirkovics, 28, Filip Hmelnicenko, 31, Denis Potapenko, 28, en Edgars Pirants, 32, werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen nadat ze hadden toegegeven dat ze cocaïne, MDMA, amfetamine, cannabis en ketamine hadden verkocht via het dark web.

 

Northamptonshire politie
Enkele van de £ 2,7 miljoen medicijnen die tijdens het onderzoek zijn gevonden | Northamptonshire politie
De politie van Northampton begon in juni 2019 een onderzoek naar de verdachten nadat het team voor ernstige en georganiseerde misdaad een opslagfaciliteit in Northampton had ontdekt. Na het doorzoeken van de opslagfaciliteit vonden de onderzoekers 3,7 kg cocaïne, 50 kg MDMA-tabletten, gekristalliseerde MDMA en niet-openbaar gemaakte hoeveelheden amfetamine, cannabis en ketamine.

 

De onderzoekers bonden de faciliteit vervolgens aan Hmelnicenko en Cvirkovics, arresteerden hen later die dag en namen hun elektronische apparaten in beslag.

 

Bij het onderzoeken van de apparaten stelden rechercheurs vast dat het duo drugs verkocht op de inmiddels ter ziele gegane Empire Market als 'MartinLutherUK'. De onderzoekers hebben ook afbeeldingen van medicijnen, bestellingen van klanten en lijsten met adressen van klanten teruggevonden.

 

De mugshots voor Hmelnicenko en Cvirkovics
Het onderzoek van apparaten leidde er ook toe dat de politie van Northamptonshire voor de allereerste keer cryptocurrency in beslag nam die was verkregen uit de verkoop van drugs.

 

De onderzoekers bekeken ook camerabeelden van postkantoren in Northampton waarop te zien was dat Hmelnicenko grote hoeveelheden jiffy bags naar de kantoren droeg.

 

Verder bewijs leidde onderzoekers naar een industriële faciliteit waar ze een "grote en geavanceerde cannabisteelt [operatie]" vonden die verbonden was met Hmelnicenko en Cvirkovics met een geschatte waarde van £ 400.000.

 

De mugshots voor Potapenko en Pirants
Na de arrestatie van Hmelnicenko en Cvirkovics bleef het verkopersaccount van Empire Market werken alsof er niets was veranderd.

 

De politie koppelde de werking van de verkopersaccount van "MartinLutherUK" aan Potapenko en arresteerde hem in februari 2020 in Hood Street, Northampton. De politie nam Potapenko's elektronische apparaten in beslag en vond bewijsmateriaal dat hem in verband bracht met de operatie van "MartinLutherUK". De politie vond ook berichten terug die Potapenko in verband brachten met Hmelnicenko en Cvirkovics.

 

Potapenko's betrokkenheid bij de drugshandel werd verder ondersteund door het terugvinden van zijn vingerafdrukken en DNA op het verpakkingsmateriaal dat in de opslagfaciliteit werd gevonden en de cannabisteelt.

 

Uit gegevens in de computer van Potapenko bleek dat Pirants een rol speelde in de operatie. Pirants werd in maart 2020 gearresteerd in Cotton End, Northampton. Een huiszoeking in de woning van Pirants resulteerde in de inbeslagname van geheime klasse A-medicijnen, inpakzakken, Royal Mail speciale bezorgetiketten, 144.000 MDMA-pillen en een pillenpers die werd gebruikt om de pillen te vervaardigen.

 

DS Keith Morson van het team voor ernstige en georganiseerde misdaad van Northamptonshire Police:

“Ik ben buitengewoon trots op dit baanbrekende onderzoek dat in niet mis te verstane bewoordingen aantoont dat deze Force in staat is om met succes een zeer gesofisticeerd 21e-eeuws misdaad op Metropolitan-niveau te onderzoeken. Dit is onze allereerste succesvolle vervolging van een dark web-drugsaanbod en inbeslagname van cryptocurrency, wat aantoont dat de politie van Northamptonshire ver boven haar gewicht uitsteekt in ons vermogen om dit soort complexe en verborgen criminele netwerken aan te pakken. "

Op 18 december 2020 werd Cvirkovics veroordeeld tot in totaal 17 jaar gevangenisstraf wegens samenzwering om klasse A- en klasse B-drugs te leveren en voor het bezit van een verdovingsgeweer.

 

Potapenko werd veroordeeld tot 10 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens samenzwering om klasse A- en klasse B-drugs te leveren en voor het bezit van CS-spray.

 

Pirants werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens samenzwering om klasse A-drugs te leveren.

 

Hmelnicenko zal ergens dit jaar veroordeeld worden.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.