Eigenaar van cryptocurrency Exchange veroordeeld tot gevangenisstraf

Published on 16 January 2021 at 22:58

De eigenaar van een cryptocurrency-exchange werd veroordeeld tot 121 maanden gevangenisstraf wegens het witwassen van geld en samenzwering tot het plegen van een Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act (RICO) -delict.

Rechter Robert E. Weir van de Amerikaanse rechtbank veroordeelde Rossen G.

 


Iossifov's exchange adverteerde fysieke kaarten aan klanten
Volgens informatie die werd onthuld tijdens de proefperiode van twee weken, bezat en beheerde Iossifov RG Coins, een cryptocurrency-exchange met hoofdkantoor in Sofia, Bulgarije. Als eigenaar van RG Coins heeft Iossifov zijn platform opzettelijk ontworpen met het oog op het witwassen van geld. Terwijl hij dit deed, ondernam Iossifov stappen om zijn wettelijke aansprakelijkheid te beperken. Ten minste vijf van de gebruikers van RG Coins waren lid van een netwerk van fraudeurs dat in gerechtelijke dossiers bekend staat als het Alexandria (Roemenië) Online Auction Fraud (AOAF) Network.

 

Meer specifiek namen Iossifov en zijn mede-samenzweerders volgens gerechtelijke documenten en bewijsmateriaal die tijdens het proces werden gepresenteerd deel aan een criminele samenzwering die betrokken was bij een grootschalig plan van online veilingfraude waarbij ten minste 900 Amerikanen het slachtoffer werden. In Roemenië gevestigde leden van de samenzwering plaatsten valse advertenties op populaire online veiling- en verkoopwebsites - zoals Craigslist en eBay - voor dure goederen (meestal voertuigen) die niet bestonden. Toen de slachtoffers eenmaal overtuigd waren om te betalen, ging de samenzwering in op een gecompliceerd witwasprogramma waarbij binnenlandse medewerkers slachtoffergeld zouden accepteren, dit geld zouden omzetten in cryptocurrency en opbrengsten in de vorm van cryptocurrency zouden overboeken naar in het buitenland gevestigde witwassers. Iossifov was een van die in het buitenland gevestigde witwassers die deze laatste stap in de regeling mogelijk maakte.

 

De uitwisseling stopte met werken na de arrestatie van Iossifav
Volgens gerechtelijke documenten bood Iossifov gunstiger wisselkoersen aan leden van het (AOAF) -netwerk dan aan andere gebruikers van zijn uitwisseling. Bovendien, ondanks zijn beweringen dat het tegengesteld was aan andere uitwisselingen, eiste Iossifov geen enkele vorm van identiteitsverificatie van zijn zogenaamde 'criminele klanten'.

 

In drie jaar tijd heeft Iossifov via zijn beurs vijf miljoen dollar witgewassen. Van de vijf miljoen aan witgewassen fondsen verdiende Iossifov slechts $ 184.000.

 

Iossifov moet minstens 85 procent van zijn gevangenisstraf van 121 maanden uitzitten.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.