Zullen DEX's de gecentraliseerde beurzen in 2021 overtreffen?

Published on 18 January 2021 at 18:52

In 2020 vonden er nogal wat radicale trendverschuivingen plaats in de cryptocurrency-industrie.

Terwijl Bitcoin erin slaagde getuige te zijn van een nieuw record in december, zag Q1 van 2020 Bitcoin ook dalen naar het niveau van $ 4000. Gedurende die tijd kreeg Bitmex te maken met een beruchte DDoS-aanval, wat leidde tot een aanzienlijk verlies voor een groep klanten.

 

Binance kreeg ook te maken met een DDoS-aanval en het vertrouwen in gecentraliseerde uitwisselingen begon te slinken. In diezelfde periode werden gedecentraliseerde beurzen of DEX gezien als een mogelijke vervanging, omdat deze niet-bewarende oplossingen veiliger leken te zijn. Met de opkomst van DeFi begon Uniswap de fakkel van DEX's te dragen en sindsdien zijn ook andere spelers zoals Sushiswap de strijd aangegaan.

 

DEXs heropleving; Betere kansen in 2021 dan in 2020?
In een vorig artikel vertoonde Uniswap naar verluidt de op één na hoogste instroom in termen van stablecoins in de afgelopen maanden. Alleen Binance had een hoger divers aandeel in Uniswap in termen van stablecoins, terwijl grote gecentraliseerde beurzen zoals Coinbase, Huobi en OKEx achterbleven.

 

Dit is een fundamentele aanwijzing dat Uniswap als DEX-en meer belangstelling kreeg, aangezien de instroom van stablecoin betekende dat gebruikers het Uniswap-platform gebruikten voor cryptotransacties. Het on-chain volume voor stablecoins was al enorm in 2021, en de positie van Uniswap benadrukte het feit dat DEX's mogelijk weer in de mix terechtkomen.

 


Tijdens de tweede helft van 2020 begonnen DEX's aan momentum te verliezen en volgens Dune Analytics daalde het handelsvolume op gedecentraliseerde beurzen op 1 november tot $ 18,5 miljard, na begin september bijna $ 28 miljard te hebben bereikt.

 

 

Eind november begon de prijs van Bitcoin echter weer in een stroomversnelling te komen en onderging een enorme stijging naar zijn nieuwe hoogste punt ooit. De DEX-volumes begonnen ook te herstellen en bedroegen in december 2020 $ 24,5 miljard.

 

Waarom zou 2021 anders kunnen zijn voor DEX'en?
Na de verrassende ineenstorting van Bitcoin in maart 2020 en de ongelukken met BitMEX, begonnen gecentraliseerde beurzen hun Bitcoin-reserves te verliezen omdat investeerders activa van deze gecentraliseerde platforms verwijderden.Hoewel velen verwachtten dat het een tijdelijke situatie zou zijn, zette de trend zich in de loop van 2020 voort, zonder tekenen van heropleving zoals waargenomen in de bovenstaande grafiek.

 

Nu betekende de bekendheid met de huidige DEX-volumes met een hogere instroom van stablecoin dat gebruikers kozen voor deze gedecentraliseerde platforms voor hun transacties.

 

Het verhoogde gevoel van vertrouwen is nu duidelijker in vergelijking met begin 2020, vandaar dat DEX's mogelijk verantwoordelijk zijn voor meer activiteit in 2021. Terwijl Bitcoin en de altcoins hun bull-run voortzetten, kunnen DEX's blijven stijgen in termen van on-chain volumes, en gezien het feit dat deze uitwisselingen een betere privacy en anonimiteit garanderen, zijn ze in hoge mate een voorbeeld van de ware essentie van peer-to-peer-transacties.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.