Darknet-drugsdealers moeten 13 miljoen dollar in bitcoin en een witwas-boot aan rechter opbiechten

Published on 20 January 2021 at 19:00

Een groep drugsdealers die op het Darknet de kost verdienden, komen in de VS voor de rechter. De vangst van de federale politie: 392 bitcoin, goed voor 13 miljoen dollar. Ook opvallend: de groep probeerde het geld wit te wassen met de aankoop van een zeilboot en een inktvis-visvergunning

Darknet-drugsdealers moeten 13 miljoen dollar

 

Een sappig verhaaltje is het wel. In januari 2019 organiseert de federale politie van de VS een huiszoeking in Ventura, Californië, bij vermoedelijke drugsdealers. De opbrengst bestaat onder andere uit 392 bitcoin, vandaag goed voor de ronde prijs van 13 miljoen dollar.

 

Witwassen in de zee

Maar bitcoin is geen betaalmiddel of handige manier om cash om te zetten in opbrengsten die u kan gebruiken om uw zwart geld wit te wassen. Dus kocht de groep een boot, een Triumph uit 1974 waarmee u kan vissen. Die dokten ze in Californië, waar ze ook een vergunning aanvroegen om op inktvis te vissen, een lucratieve bezigheid.

 

Met dat laatste probeerde de groep 600.000 dollar wit te wassen. Dat is duidelijk niet gelukt zonder dat de fiscus er lucht van kreeg.

 

‘De aangeklaagde partij blijft onder arrest van de United States Marshals Service van dit district, waar ze het onderwerp blijven van de staat tijdens de rechtszaak’, staat er te lezen. Die aangeklaagde partij, dat is inclusief de bijzondere bitcoinvangst.

 

Witwassen met cryptomunten

In de Verenigde Staten probeert de federale politie om witwaspraktijken via de digitale munt in te dijken. Dat is geen evidentie: in het slechtste geval weet niemand dat de bitcoin bestaan, er is namelijk geen fysiek bewijs van nodig.

 

In dit geval had de federale politie geluk en vonden ze een fysieke kopij, een cold wallet. Daar past perfect 13 miljoen dollar in, in bitcoin welteverstaan. Sinds de huiszoeking zijn de drugsdealers wel een stuk rijker geworden. Terwijl ze vastzaten, is de waarde van bitcoin letterlijk vertienvoudigd. Sinds de rechtszaak begon op vrijdag en het moment van publicatie, heeft de munt echter al een pak bokkensprongen gemaakt.

 

 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.