ECB zei eind 2019 dat Stable coins het monetaire beleid kunnen verstoren

Published on 21 February 2021 at 20:46

De president van de Europese Centrale Bank heeft op 5 December 2019 gezegd dat stablecoins het betalingslandschap kunnen verstoren en dat de ECB van plan is de waarde van digitale valuta van de centrale bank te beoordelen.

De president van de Europese Centrale Bank heeft op 5 December 2019 gezegd dat stablecoins het betalingslandschap kunnen verstoren en dat de ECB van plan is de waarde van digitale valuta van de centrale bank te beoordelen.

 

Wat is er gebeurd? Christine Lagarde, de oude president van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dat stablecoins het betalingslandschap kunnen verstoren en dat de ECB van plan is de waarde van de digitale valuta van de centrale bank te beoordelen. Wat betekent dit? Lagarde sprak in de Commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON) van het Europees Parlement over de toekomst van geld en zei dat centrale banken niet alleen moeten proberen te anticiperen op toekomstige trends, maar ook moeten proberen deze vorm te geven, met aandacht voor de risico's pose en de voordelen die ze bieden. "De financiële dienstverlening evolueert nu nieuwkomers de markt wakker schudden.

 

Dat geldt ook voor de behoeften en eisen van het publiek. De voortdurende discussie over zogenaamde stablecoins biedt een glimp van de veranderingen die kunnen komen," zei Lagarde. Wat stablecoins betreft, zei Lagarde dat het "fenomeen" het betalingslandschap zou kunnen verstoren, met overloopeffecten voor de transmissie van monetair beleid, financiële stabiliteit en het internationale monetaire systeem. "Maar de ECB staat niet stil bij deze uitdagingen", zei ze. Vorig jaar lanceerde de ECB bijvoorbeeld TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), een directe betalingsdienst waarmee geld de ontvanger binnen enkele seconden bereikt, en sinds 2016 onderzoekt ze de toepassing van nieuwe technologieën, met name gedistribueerde grootboektechnologieën, om infrastructuren op de markt te brengen. Het stimuleren van verandering betekent echter ook het signaleren en beheersen van risico's die "gepaard gaan met baanbrekend werk".

 

"Innovaties - inclusief stablecoins - zullen alleen nuttig zijn als de bijbehorende risico's worden beperkt door effectieve regelgeving en toezicht. Dus ik denk dat we de gouden regel van toezicht moeten volgen:" zelfde bedrijf, hetzelfde risico, dezelfde regels ", zei Lagarde. Als zodanig zei Lagarde dat stablecoins de veiligheid en efficiëntie van het betalingssysteem of de soliditeit van het financiële en monetaire systeem niet in gevaar mogen brengen, vooral als ze een wereldwijd bereik hebben. De ECB is ook van plan de waarde van de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te beoordelen, waardoor burgers direct geld van de centrale bank bij hun transacties kunnen gebruiken.

 

Afhankelijk van hoe het is ontworpen, kunnen CBDC's echter risico's met zich meebrengen, zoals het veranderen van de manier waarop het monetair beleid wordt gevoerd en doorgegeven aan de reële economie. Ze kunnen ook gevolgen hebben voor het functioneren van het mondiale financiële systeem en zijn stabiliteit. "De kwestie van de digitale valuta van centrale banken en hun optimale ontwerp verdient daarom verdere analyse", concludeerde Lagarde. Lagarde's opmerkingen komen overeen met soortgelijke opmerkingen van een oud ECB-directielid Benoît Cœuré eind vorige maand, die zei dat een CBDC ervoor zou kunnen zorgen dat burgers nog steeds geld van de centrale bank kunnen gebruiken, zelfs als er geen contant geld meer wordt gebruikt.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.