Darknet-takedowns verstoren de drugsmarkten

Published on 12 March 2021 at 13:00

Darknet-takedowns door grensoverschrijdende wetshandhavingsoperaties maken opioïden schaarser en duurder, volgens een nieuw rapport van de Australian National University (ANU).

Het rapport - opgesteld in opdracht van het Serious and Organized Crime Research Laboratory van het Australian Institute of Criminology (AIC) - analyseerde het effect van wetshandhavingsaanvallen en sluitingen van darkweb-markten, inclusief de beschikbaarheid van de zeer krachtige synthetische opioïden fentanyl (tot 80 keer krachtiger dan morfine) en carfentanil (ontworpen om olifanten te kalmeren).

 

 

Het onderzoek werd gedaan op het hoogtepunt van de beschikbaarheid van deze drugs in 2019. Stilstanden van transnationale politieoperaties verspreidden en verplaatste markten, verkopers en kopers, en verminderde de beschikbaarheid van deze drugs; terwijl hun prijzen op de markten stegen.

 

 

"Wanneer de politie een markt in beslag neemt en sluit, of zich richt op een bepaald illegaal product, is de impact complex en subtiel", zei emeritus professor Roderic Broadhurst van het ANU Cybercrime Observatory.

 

 

AIC adjunct-directeur Dr. Rick Brown zei dat de onderzoeksresultaten het belang van aanhoudende wetshandhavingsoperaties om de verkoop van opioïden en andere drugs online te bestrijden, versterken. “Dit rapport heeft aangetoond dat darknet-markten complex zijn. Verkopers handelen snel om hun producten elders te verkopen wanneer markten worden gesloten, en pas toen verschillende grote markten sloten, zagen we een reële impact op de totale opioïdenvermeldingen, '' zei Dr. Brown.

 

 

De onderzoekers verzamelden gegevens over 352 werkdagen, van 2 januari tot 20 december 2019, waarbij ze keken naar acht 'high street' darknet-markten die smokkelwaar verkopen, waaronder illegale drugs: Apollon, Empire, Dream, Nightmare, Tochka (ook bekend als Point), Berlusconi, Valhalla ( aka Silkitie) en Wall Street. De onderzoekers volgden trends om veranderingen in de prijs en beschikbaarheid van opioïden te meten, en het aantal verkopers of dealers die deze verkopen. In april 2019 werden drie nieuwe markten - Agartha, Dream Alt en Samsara - toegevoegd nadat de politie Wall Street en Valhalla in beslag had genomen en Dream vrijwillig werd gesloten.

 

 

In juli werd de nieuwe markt Cryptonia toegevoegd nadat Nightmare zichzelf had afgesloten en er vandoor ging met het geld van kopers en verkopers. Van de oorspronkelijke markten bleef eind 2019 alleen Empire actief. De vrijwillige sluiting van Dream heeft zowel opkomende als populaire actieve en robuuste markten verspreid en verdrongen, waardoor het totale aanbod van opioïden toenam. Toen de wetshandhaving echter Wall Street sloot - waar de meeste fentanyl werd vermeld - verhuisden verkopers naar elders om hun producten op de lijst te zetten.

 

 

"Wetshandhaving kan worden gezien als het spel whack-a-mole, met markten die ergens anders opduiken als er een wordt gesloten," zei professor Broadhurst. "En als ze weer tevoorschijn komen, krijgen ze een nieuwe vorm." Toen Berlusconi, een grote, in Italië gevestigde darknet-markt die aanzienlijk groeide als reactie op andere marktsluitingen, zelf werd opgeheven, daalde de totale opioïde-lijst aanzienlijk. "Sinds hun oprichting zijn de darkweb-markten blijven evolueren, en ze stellen wetshandhavingsinstanties voor unieke problemen", aldus professor Broadhurst.

 

 

“Als er hardhandig wordt opgetreden, is er een domino-effect; het is als een zoeklicht, en markten worden zich ervan bewust dat ze een helder licht op hen zullen laten schijnen voor dat specifieke product, met name producten met een hoog risico zoals fentanyl. "

 

 

Marktexploitanten en verkopers waren zich terdege bewust van de risico's en pasten zich dienovereenkomstig aan, zei professor Broadhurst. Markten sloten zich en kwamen weer tevoorschijn met vernieuwde beveiligingsfuncties, prijsstijgingen of zelfs zelfregulering van de verkochte producten om de schijnwerpers te vermijden. Veel markten - vooral die markten die operationeel willen blijven - verbieden verkopers om dat soort producten te verkopen, net zoals ze dat doen met materiaal voor kinderuitbuiting.

 

 

Dit onderzoek is gedaan vóór COVID; nu, zei professor Broadhurst, zoeken kopers naar alternatieve leveringsmethoden, zoals kleine stealth-pakketjes die naar huis worden gepost. "Sinds de pandemie gaat iedereen online. De markten zijn gestimuleerd door de toegenomen vraag van kopers en verkopers die producten zoals opioïden kunnen leveren of vervangen, deels om problemen met lockdowns en grenssluitingen te omzeilen. "


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.