Monero developers kwamen in April 2018 super snel in actie tegen bitmain toen die het monero netwerk probeerde over te nemen.

Published on 14 March 2021 at 13:58

Monero gaat ten strijde tegen miners. Ontwikkelaars bereiden zich voor om tot het uiterste te gaan om een ​​van 's werelds grootste cryptocurrencies vrij te houden van de oprukkende belangen van grote bedrijven.

Monero gaat ten strijde tegen miners. Ontwikkelaars bereiden zich voor om tot het uiterste te gaan om een ​​van 's werelds grootste cryptocurrencies vrij te houden van de oprukkende belangen van grote bedrijven.

 

Terwijl een high-speed hardware bekend als een ASIC al jaren wordt gebruikt om bitcoin-transacties te beveiligen, heeft mijnbouwhardwarefabrikant Bitmain onlangs een nieuw model aangekondigd, de Antminer X3, dat speciaal is gebouwd voor het delven van de op privacy gerichte cryptocurrency-monero.

 

Maar in plaats van de hardware te begroeten als een welkom teken van verhoogde interesse, zal monero zo ver gaan dat het in april een noodsoftware-upgrade doorvoert die specifiek bedoeld is om de regels van het systeem te veranderen om deze mining centralisaties  volledig te blokkeren.

Grotendeels aangeduid als de eerste stap van Monero in een 'oorlog' tegen ASIC's, zal de aanstaande software-upgrade de Antminer X3 ineffectief maken. Niet alleen dat, maar om te voorkomen dat hardwarefabrikanten hun achterstand inlopen, zijn deze algoritmebewerkingen gepland om door te gaan met tweejaarlijkse netwerkupgrades.


De stap terug, is een verdediging van de miners die mogelijk wordt gemaakt door het huidige algoritme van Monero, Cryptonight, dat met succes monero kan mijnen op laptops van consumentenkwaliteit. Geconfronteerd met concurrentie van zeer efficiënte ASIC's, is de angst dat betaalbare laptop-mining tot zwijgen zou worden gebracht.

 

En dat is niet een ontwikkeling die ontwikkelaars licht opvatten. "Ik zal er alles aan doen om de gemeenschap te helpen de proliferatie van centralisatie-inducerende ASIC's op het monero-netwerk te voorkomen", verklaarde hoofdontwikkelaar Riccardo "Fluffypony" Spagni op GitHub. Momenteel uitgegeven door een enige leverancier, Bitmain, bestaat er bezorgdheid dat de Antminer X3 zou kunnen leiden tot bepaalde soorten aanvallen, namelijk die waarbij een mining-pool het grootste deel van de hashrate van een cryptocurrency overneemt, waardoor valse transactiegeschiedenissen ontstaan, coins dubbel uitgeven en betalingen worden gecensureerd.

 

En hoewel er discussie is dat zeer efficiënte ASIC's over het algemeen goed zijn voor de veiligheid, staan ​​velen in de monero-gemeenschap recht tegenover elkaar. "Als je je zorgen maakt over een aanval van bijvoorbeeld iemand die veel Amazon-servers gebruikt voor 51 procent van de coin, dan is het een slechte zet om weg te forceren van ASIC's," vertelde kernontwikkelaar "moneromooo" aan CoinDesk.

 

De ontwikkelaar vervolgde: "Als je je zorgen maakt over een aanval van een bedrijf als Bitmain, dan betekent dat je al pwned bent als je niet weggaat van ASIC's, aangezien Bitmain dan heel snel 51% mining capaciteit bezit."

 

Bitmain is een gevaarlijk bedrijf en er is terecht grote wantrouwen tussen ontwikkelaars en Bitmain (evenals zijn co-CEO en belangrijkste boegbeeld Jihan Wu).


Vorig jaar waren er zorgen dat Bitmain in het geheim misbruik maakte van een zwakte in het proof-of-work-algoritme van bitcoin, via een proces genaamd ASICBoost, dat zogenaamd zijn drie mijnpools in staat zou stellen om ongeveer 20 procent sneller te minen dan concurrenten.


Niet lang na deze controverse kwam de ontdekking van een kwetsbaarheid voor miningchips, Antbleed genaamd, waarvan sommigen geloofden dat Bitmain deze met opzet had geïmplanteerd, zodat het met geweld een van zijn miners naar believen kon sluiten. Toen, eind vorig jaar, produceerde Bitmain een ASIC die in staat was om siacoin, een kleine cryptocurrency, te minen in een beweging die algemeen werd beschouwd als een overname.

 

Door al deze dingen kon Spagni de ASIC-weerstand van zijn cryptocurrency verdedigen op Twitter door te schrijven: `` Hun acties met de bitcoin-gemeenschap en meer recentelijk de sia-gemeenschap zijn duidelijk die van een iemand met slechte bedoelingen. '' Maar zelfs zonder de zorgen over Wu en Bitmain, zou het mogelijk maken dat ASIC's worden gebruikt om monero te minen, mogelijk een groter risico met zich meebrengen, aangezien censuurresistentie zo belangrijk is voor het succes ervan, legt monero core-ontwikkelaar "binaryFate" uit.

 

"Misschien zelfs meer dan voor andere cryptocurrencies, is decentralisatie de sleutel tot monero om censuurbestendigheid te waarborgen", zei binaryFate. Censuur zou bijvoorbeeld een belangrijke belofte van de private cryptocurrency vernietigen - fungibiliteit, of de mogelijkheid om de ene munt net als elke andere te gebruiken.

 

In een aankondiging extrapoleerde het monero-team naar de risico's van ASIC-centralisatie en schreef dat totdat ASIC-hardware wijdverspreid is, het een hoog beveiligingsrisico inhoudt, inclusief het potentieel van omkoping door de overheid of zelfs de introductie van een 'kill switch' die zou miners op afstand zouden kunnen neerhalen. In de blogpost staat: "Deze dreiging kan het hele netwerk vernietigen."

 

Critici van Cryptonight Als zodanig zal monero blijven vechten tegen de hardware. "Ik geloof dat dit een precedent heeft geschapen dat we ASIC-resistentie serieus nemen, snel kunnen reageren als we daartoe gedwongen worden en het niet erg vinden dat fabrikanten als bitmain geld verliezen," zei binaryFate. "Ik betwijfel of een ASIC-fabrikant in de nabije toekomst Monero nog een keer wil proberen."

 

De verhuizing blijkt echter ook verdeeldheid te zaaien, vooral omdat het proof-of-work-algoritme van Monero niet zonder critici is. Hoewel het de sleutel is tot de toegankelijkheid van cryptocurrency, zijn anderen van mening dat de lage toegangsdrempel de kosten van een aanval verlaagt.

 

Ten eerste werd een javascript-implementatie van het protocol, genaamd Coinhive, bestempeld als de zesde meest populaire malware wereldwijd in een onderzoek door cyberbeveiligingsbedrijf Check Point afgelopen november.

 

Verder voerde het algoritme in februari van dit jaar botnet-aanvallen uit op de schaal van meer dan een half miljoen mijnmachines. "Waarin een small-cap cryptocurrency wanhopig probeert zijn veiligheid te vernietigen door actief te vechten tegen scale-voordelen", schreef Philip Daian, een ethereum-onderzoeker, op Twitter over de stappen van de gemeenschap om ASIC's te stoppen.

 

In navolging van een soortgelijk sentiment betoogde Andrew Poelstra, een wiskundige bij Blockstream, in een onderzoeksartikel uit 2015 dat hoewel anti-ASIC-code fabrikanten kan vertragen, "uiteindelijk ASIC-weerstand zinloos is." Bovendien zijn er zorgen dat voortdurende bewerkingen van het onderliggende algoritme de code zouden kunnen verzwakken en deuren voor kwetsbaarheden zouden kunnen openen. Om dit aan te pakken, stelde ontwikkelaar "iamsmooth" een "ASIC-vriendelijke" benadering voor, die zich zou richten op het verlagen van de kosten en toegankelijkheid van de hardware. Uiteraard is blockstream zelf een bedrijf dat schandalige dingen probeert in te voeren in de crypto gemeenschap onder het mom van "goed voor de community"

 

In gesprek met CoinDesk was zelfs Moneromooo het daarmee eens en verklaarde dat tweejaarlijkse bewerkingen "een beetje een klote methode is, dus hopelijk kan er een beter algoritme worden gevonden." Maar tot die tijd verdedigen Spagni en vele anderen de acties van Monero. "Dit is een kwestie van het minste van twee kwaden kiezen", schreef Spagni op Github, waarbij hij botnets afwegde tegen ASIC's. En uiteindelijk zei Spagni op Twitter: "Het is misschien helemaal minder veilig, maar de gemeenschap heeft de moeilijke beslissing genomen." Hij ging verder: "Ik beslis niets, de gemeenschap wel."


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.