Bill Gates wilt de zon "dimmen"

Published on 2 April 2021 at 18:11

Zweden steunt het door Bill Gates gefinancierde Harvard-experiment met als doel DE ZON TE DIMEN om klimaatverandering te bestrijden te midden van protest van activisten

Het Zweedse ruimtevaartagentschap heeft een geo-engineering-experiment afgeblazen om te bepalen of het verduisteren van de zon met spuitbussen de opwarming van de aarde kan keren. Het project werd gefinancierd door Bill Gates en wekte felle tegenstand van ecogroepen.

 


Het Stratospheric Controlled Perturbation Experiment, of SCoPEx, voorgesteld door onderzoekers van de Harvard University, was uiteindelijk van plan om een ​​wolk calciumcarbonaat - beter bekend als krijtstof - in de atmosfeer vrij te laten vanuit een ballon op grote hoogte om de effecten ervan op zonlicht dat de aarde bereikt te bestuderen . Het project bleek echter te controversieel en woensdag zei de Swedish Space Corporation (SSC) dat een testvlucht voor juni niet zou doorgaan.

 

 

"De wetenschappelijke gemeenschap is verdeeld over geo-engineering, inclusief alle gerelateerde technologische tests zoals de geplande technische ballontestvlucht vanuit Esrange deze zomer", zei het SSC woensdag in een verklaring.

 

 

SSC heeft dit voorjaar dialogen gevoerd met zowel vooraanstaande experts op het gebied van geo-engineering en met andere belanghebbenden, als met de SCoPEx-adviesraad. Naar aanleiding van deze dialogen en in overleg met Harvard heeft SSC besloten de geplande technische testvlucht voor deze zomer niet uit te voeren.

 

 


De Mr Burns-achtige poging van Bill Gates om de zon te dimmen, zal de planeet misschien niet koelen, maar het zou wel eens een paar exemplaren van zijn boek kunnen verkopen

 


Gepland voor de Arctische stad Kiruna, zou de vlucht in juni alleen de ballonsystemen hebben getest om de weg vrij te maken voor het onderzoek, maar lokale activisten hebben zich uitgesproken tegen het initiatief verzet. In een gezamenlijke brief die vorige maand werd geschreven, waarschuwden de Saami-raad - die pleit voor de inheemse Saami-bevolking van Zweden - en drie milieugroeperingen dat het SCoPEx-experiment "catastrofale gevolgen" zou kunnen hebben.

 

 

Terwijl de website van SCoPEx stelt dat het experiment "geen significant gevaar voor mens of milieu" zou opleveren en slechts een kleine hoeveelheid deeltjes in de lucht zou vrijkomen, heeft de Saami Council zich in concept tegen zonne-geo-engineering verzet en zegt dat het "in wezen probeert om vulkaanuitbarstingen na te bootsen. door continu de lucht uit te spuwen met zonwerende deeltjes. " De activistische groeperingen voerden ook aan dat SCoPEx zou kunnen afleiden van het doel om koolstofemissies te verminderen en "onomkeerbare sociaal-politieke effecten zou hebben die de noodzakelijke inspanningen van de wereld om koolstofvrije samenlevingen te bereiken, in gevaar zouden kunnen brengen".

 

 

Het experiment heeft de steun gekregen van het Solar Geoengineering Research Program van Harvard, waarvan de website miljardair klimaatcrimineel Bill Gates noemt als een van zijn particuliere donateurs, hoewel het zijn bijdrage niet specificeert. Eerder ontving een hoofdonderzoeker die aan SCoPEx werkte, David Keith van Harvard, afzonderlijk minstens $ 4,6 miljoen van Gates voor zijn Fonds voor innovatief klimaat- en energieonderzoek (FICER), aldus de Guardian. FICER, opgericht in 2007, financiert ook onderzoek naar geo-engineering op het gebied van zonne-energie.

 

Wetenschappers hebben een nieuw plan om de opwarming van de aarde tegen te gaan: de zon dimmen
Gevraagd tijdens een TED-lezing in 2010 over welke "noodmaatregelen" de mensheid zou kunnen nemen om de klimaatverandering te bestrijden als al het andere faalt, stelde Gates voor dat geo-engineering van zonne-energie een "verzekeringspolis" zou kunnen zijn.

 

 

“Er is een onderzoekslijn naar wat geo-engineering wordt genoemd. Dit zijn verschillende technieken die de verwarming zouden vertragen om ons 20 of 30 jaar te kopen om onze zaken op orde te krijgen. Dat is gewoon een verzekeringspolis, je hoopt dat je dat niet hoeft te doen, 'zei hij, eraan toevoegend dat het idee' in de achterzak 'kan blijven.

 

 

Keith, een professor in toegepaste natuurkunde aan de Harvard School of Engineering and Applied Sciences, vertelde Reuters dat het besluit van het SSC om het experiment te schrappen 'een tegenslag' was, maar merkte op dat het project naar de VS zou kunnen verhuizen als de problemen in Europa aanhouden. Tot die tijd zeggen de onderzoekers dat ze zullen blijven lobbyen voor SCoPEx in Zweden, in de hoop publieke belangstelling en steun te genereren.

 

 

Het experiment zou kunnen worden toegepast in de Verenigde Staten, zoals een rapport dat vorige week werd gepubliceerd door de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine de regering opriep om tussen de $ 100 miljoen en $ 200 miljoen te besteden aan geo-engineeringprojecten voor zonne-energie, waaronder technologie om de zon te verduisteren. in de komende vijf jaar.

 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.