Winst Tesla met 2.600 procent gestegen: investering in bitcoin geeft winstcijfer een boost

Published on 27 April 2021 at 16:18

Tesla, de Amerikaanse producent van elektrische wagens, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 438 miljoen dollar. Daarbij zit ook een winst van 101 miljoen dollar die het bedrijf maakte door de verkoop van bitcoins.

Tesla heeft zijn start van 2021 niet gemist. De producent van elektrische wagens heeft een nettowinst van 438 miljoen dollar geboekt tijdens het eerste kwartaal. Dat is maar liefst 2.600 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Toen boekte het bedrijf een nettowinst van 16 miljoen dollar.

 

Investering in bitcoin

De totale omzet is gestegen met 74 procent van zo’n 6 miljard dollar in het eerste kwartaal vorig jaar tot 10,4 miljard dollar in het eerste kwartaal in 2021. Die stijging is onder meer te danken aan de verkoop van emissierechten aan andere autobedrijven en bitcoins. Die twee zaken hebben respectievelijk 518 en 101 miljoen dollar in het laatje gebracht. Tesla heeft in februari laten weten dat het voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin had gekocht.

 

 

‘Het was een goed idee om bitcoins te kopen. Dat is een goede plaats om wat van ons geld dat niet gebruikt wordt voor dagelijkse operaties te plaatsen en er wat rendement uit te halen’, zei CFO Zachary Kirkhorn tijdens een toelichting van de kwartaalcijfers. ‘Het is weliswaar de bedoeling om de cryptomunten voor de lange termijn aan te houden.’

 

 

Recordverkoop wagens

Het bedrijf van Elon Musk heeft ook een recordaantal elektrische wagens verkocht in het eerste kwartaal. In totaal zijn er 184.800 wagens van Model 3 en Model Y aan de man gebracht. Daarmee heeft Tesla de verwachtingen overtroffen. Het bedrijf moest in het kwartaalverslag wel toegeven dat het geen nieuwe wagens heeft geproduceerd van de Model S en de Model X. Tijdens het eerste kwartaal heeft Tesla 2.200 van die wagens verkocht uit stock.

 

 

Het bedrijf heeft maandag ook aangegeven dat het dit jaar 50 procent meer wagens wil leveren. Dat zou resulteren in een verkoop van ongeveer 750.000 elektrische bolides dit jaar. Vorig jaar heeft Tesla net zijn doelstelling gehaald om 500.00 wagens te verkopen.

 

 

Tesla heeft naar eigen zeggen nauwelijks last gehad van het tekort aan chips ‘We hebben extreem snel kunnen overschakelen naar nieuwe microcontrollers, terwijl we firmware hebben ontwikkeld voor nieuwe chips gemaakt door nieuwe leveranciers’, aldus Tesla. Het is niet duidelijk wie die nieuwe leveranciers zijn.

 

 

door Niels Saelens

 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.