De Turkse misdaadwaakhond geeft richtlijnen voor cryptobedrijven

Published on 10 May 2021 at 12:48

De Turkse waakhond voor financiële misdaden heeft richtlijnen opgesteld voor transacties op cryptocurrency-uitwisselingsplatforms nadat twee bedrijven aansprakelijk werden gesteld voor het veroorzaken van verliezen ter waarde van tientallen miljoenen dollars aan bijna een half miljoen klanten.

Bijna 40 Turkse bedrijven die actief zijn op de digitale valutamarkt zijn nu verplicht om verdachte transacties binnen maximaal 10 dagen te melden, volgens "The Guide For Crypto Asset Service Providers", gepubliceerd door de Financial Crimes Investigation Board (MASAK) op 4 mei.

 

 

Ze hebben ook het recht om de identiteit van alle abonnees te verifiëren, zei de gids. Voor niet-abonneeklanten is identiteitsverificatie een must voor alle verdachte activiteiten en die transacties met een volume van meer dan 75.000 Turkse lira (bijna $ 8.990), voegde het eraan toe.

 

 

Bedrijven krijgen een boete van ten minste 30.000 lira ($ 3.595) in geval van het niet verifiëren van de identiteit van de klant en 50.000 lira ($ 5.990) voor het niet informeren van verdachte transacties. De eigenaar van een crypto-uitwisselingsbedrijf kan tot drie jaar gevangenisstraf krijgen als hij weigert de benodigde bestanden te verzamelen en te rapporteren.

 

 

Turkije heeft cryptocurrency-handelsplatforms toegevoegd aan de lijst van bedrijven die onder de antiwitwasregelgeving en terrorismefinanciering vallen, zei het in een presidentieel decreet dat begin mei werd gepubliceerd. De stap kwam na een verbod op het gebruik van cryptocurrencies voor het doen van betalingen, geïntroduceerd als reactie op beweringen dat dergelijke transacties te riskant zijn, in werking getreden in Turkije op 30 april.

 

 

Het presidentieel decreet maakt "aanbieders van crypto-activadiensten" verantwoordelijk voor het feit dat hun activa niet illegaal worden gebruikt. De Turkse autoriteiten lanceerden vorige maand fraudeonderzoeken naar twee cryptocurrency-exchanges, Thodex en Vebitcoin. Zes verdachten die verband houden met de Thodex-sonde werden op 30 april gevangen gezet, in afwachting van hun proces. Interpol heeft namens Turkije een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de CEO van het bedrijf, Faruk Fatih Özer. Turkije heeft twee vijfkoppige politieteams naar Albanië gestuurd, waar Özer op de vlucht was nadat de Thodex-website abrupt offline ging en op 19 april cryptocurrency-codes van bijna 400.000 klanten vastzat.

 

 

De totale activa die naar verluidt door Özer in beslag zijn genomen, bedragen ongeveer $ 108 miljoen, vertelden juridische experts na eerste onderzoeken aan het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. İlker Baş, de oprichter van Vebitcoin, zijn vrouw en twee werknemers werden ook gearresteerd nadat Vebitcoin op 23 april haar activiteiten had stopgezet. Baş is beschuldigd van het maken van XRP-altcoin-transacties ter waarde van meer dan $ 24 miljoen op zijn buitenlandse rekeningen in een maand.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.