Atomic Swaps gedefinieerd

Published on 10 May 2021 at 13:02

Een atomaire swap is een slimme contracttechnologie die de uitwisseling van de ene cryptocurrency voor een andere mogelijk maakt zonder gebruik te maken van gecentraliseerde tussenpersonen, zoals uitwisselingen.

Atomic swaps kunnen direct plaatsvinden tussen blockchains van verschillende cryptocurrencies, of ze kunnen off-chain worden uitgevoerd, weg van de belangrijkste blockchain. Ze kwamen voor het eerst op de voorgrond in september 2017, toen een atomaire ruil tussen Decred en Litecoin werd uitgevoerd.

 


Sindsdien hebben andere startups en gedecentraliseerde exchanges gebruikers dezelfde faciliteit toegestaan. Lightning Labs, een startup die het lightningnetwerk van bitcoin gebruikt voor transacties, heeft bijvoorbeeld off-chain swaps uitgevoerd met behulp van de technologie. Cryptocurrencies en gedecentraliseerde exchanges, 0x en Altcoin.io, hebben ook de technologie geïntegreerd.

 

 

Atomic Swaps afbreken
Zoals het tegenwoordig gebeurt, is het proces voor het uitwisselen van cryptocurrencies tijdrovend en complex. Dit heeft verschillende redenen. De gefragmenteerde aard van het huidige cryptocurrency-ecosysteem stelt bijvoorbeeld verschillende uitdagingen voor gemiddelde traders. Niet alle cryptocurrency-exchanges ondersteunen alle coins. Als zodanig kan een handelaar die zijn coin wil inwisselen voor een andere coin die niet wordt ondersteund op de huidige exchange, accounts moeten migreren of verschillende conversies tussen tussenliggende coins moeten uitvoeren om haar doel te bereiken. Er is ook een tegenpartijrisico verbonden als de traders zijn coins wil ruilen met een andere trader.

 

 

Atomic swaps lossen dit probleem op door het gebruik van Hash Timelock Contracts (HTLC). Zoals de naam aangeeft, is HTLC een tijdgebonden smart contract tussen partijen waarbij een cryptografische hashfunctie wordt gegenereerd, die tussen hen kan worden geverifieerd. Atomic swaps vereisen dat beide partijen de ontvangst van fondsen binnen een bepaald tijdsbestek bevestigen met behulp van een cryptografische hashfunctie. Als een van de betrokken partijen de transactie niet binnen het tijdsbestek bevestigt, is de volledige transactie ongeldig en worden er geen fondsen uitgewisseld. De laatste actie helpt het tegenpartijrisico weg te nemen.

 

 

Hieronder ziet u een voorbeeld van een atomaire swaptransactie:

Stel dat Alice een trader die geïnteresseerd is in het omzetten van 100 bitcoins naar een gelijkwaardige litecoins met Bob. Ze legt haar transactie voor aan de blockchain van bitcoin. Tijdens dit proces genereert Alice een nummer voor een cryptografische hashfunctie om de transactie te versleutelen. Bob herhaalt hetzelfde proces aan zijn kant door zijn transactie op dezelfde manier in te dienen bij de blockchain van litecoin. Zowel Alice als Bob ontgrendelen hun respectieve fondsen met hun respectieve nummers. Ze moeten dit binnen een bepaald tijdsbestek doen, anders vindt de overdracht niet plaats. Atomicswaps kunnen ook worden gebruikt in combinatie met een lightningnetwerk om exchanges off-chain uit te voeren.

 

Telegram 

 


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.