De Israëlische centrale bank kondigt plannen aan voor digitale shekel

Published on 11 May 2021 at 19:27

De laatste stap van Bank of Israel is een beleidsomkering van drie jaar geleden, toen zij aanbeveelde om geen digitale valuta uit te geven.

 

Bank of Israel heeft vandaag aangekondigd dat ze een digitale shekel zouden vrijgeven. Plaatsvervangend gouverneur Andrew Abir intensiveert de inspanningen om de mogelijkheid te onderzoeken om digitale valuta van centrale banken of CBDC's uit te geven. De stuurgroep van de banken, onder leiding van Abir, heeft vandaag een conceptmodel uitgebracht waarin de kenmerken van een digitale sjekel worden besproken.

 

 

Een belangrijke ontwikkeling
Hoewel in het vandaag uitgebrachte rapport wordt benadrukt dat de bank niet definitief heeft ingestemd met de uitgifte van een digitale valuta, is dit een belangrijke ontwikkeling. Het door de stuurgroep voorgestelde actieplan vertegenwoordigt een ommekeer in het beleid van drie jaar geleden toen het werd aanbevolen om geen enkele vorm van digitale valuta uit te geven.

 


Vervolgens heeft gouverneur Karnit Flug de commissie ingesteld om de mogelijkheid van digitale valuta te onderzoeken. Destijds waren ze van mening dat uitgifte in "de nabije toekomst" niet mogelijk was. Ze zijn echter gedwongen om dit standpunt opnieuw te evalueren, gezien de grote ontwikkelingen wereldwijd en binnen Israël met betrekking tot betalingen. Apple Pay is bijvoorbeeld vorige week Israël binnengekomen.

 

 

Hoe ze tot deze conclusie kwamen
In het rapport van de stuurgroep werden zes belangrijke redenen genoemd om een ​​digitale valuta uit te geven:

“Een ander efficiënt, geavanceerd en veilig alternatief creëren voor de bestaande en nieuwe betaalmiddelen in het digitale tijdperk.
Het creëren van een innovatieve technologie die ervoor zal zorgen dat het betalingssysteem wordt aangepast aan de behoeften van de toekomstige digitale economie.

 


Zorgen voor voldoende redundantie van het betalingssysteem en de goede werking ervan tijdens calamiteiten of storingen.
Een efficiënte en goedkope infrastructuur creëren voor grensoverschrijdende betalingen.
De mogelijkheid voor het publiek behouden om digitale betaalmiddelen te gebruiken en tegelijkertijd een bepaald niveau van privacy waarborgen.
Ondersteuning van overheidsbeleid om het gebruik van contant geld in de strijd tegen de schaduweconomie te verminderen. "
Interessant is dat het rapport verwijst naar het omarmen van de digitale transformatie, iets dat de voormalige supervisor van Banks Hedva Ber had gepromoot in haar rol tussen 2015 en 2020. Ber is nu plaatsvervangend CEO van eToro.

 

 

Deze aankondiging komt op een moment dat het wereldwijde discours rond CBDC's op een historisch hoogtepunt staat op de rug van een hete cryptocurrency-markt. Vorige maand nog adverteerde de Bank of England een baan voor een senior expert op het gebied van CBDC's, blijkbaar hun intentie laten zien om door te gaan met soortgelijke plannen.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.