De FBI runde in het geheim een ​​versleuteld berichtenplatform

Published on 9 June 2021 at 13:33

Het Federal Bureau of Investigation heeft zijn eigen bedrijf voor versleutelde apparaten opgericht en duizenden apparaten verspreid onder vermeende criminelen over de hele wereld.

Ze volgden de gesprekken van duizenden vermeende criminelen in ten minste 90 landen. Het onderzoek resulteerde wereldwijd in 800 arrestaties. In de Verenigde Staten zijn geen verdachten aangehouden.

 

 

In 2018, nadat de FBI (een Amerikaanse wetshandhavingsinstantie) het Canadese bedrijf Phantom Secure voor versleutelde apparaten had ontmanteld, bood een informant de FBI het versleutelde communicatieapparaat van de volgende generatie aan om te gebruiken bij onderzoeken. De informant had eerder Phantom Secure-apparaten uitgedeeld aan verschillende criminele organisaties. Via de informant verspreidde de FBI meer dan 12.000 versleutelde apparaten aan vermeende criminelen in meer dan 90 landen.

 

 

Alvorens het apparaat te distribueren, heeft de FBI "een hoofdsleutel ingebouwd in het bestaande coderingssysteem die heimelijk aan elk bericht wordt gehecht en wetshandhavers in staat stelt het bericht te decoderen en op te slaan terwijl het wordt verzonden", aldus een aanvraag voor een huiszoekingsbevel.

 

 

Als onderdeel van het Trojan Shield-onderzoek wordt voor apparaten buiten de Verenigde Staten een versleutelde "BCC" van het bericht doorgestuurd naar een "iBot"-server buiten de Verenigde Staten, waar het wordt ontsleuteld vanaf de [ Informant's] coderingscode en vervolgens onmiddellijk opnieuw gecodeerd met FBI-coderingscode. Het nieuw gecodeerde bericht gaat vervolgens naar een tweede iBot-server die eigendom is van de FBI, waar het wordt gedecodeerd en de inhoud ervan in eerste instantie kan worden bekeken

 

 

Via de informant heeft de FBI een aantal van deze apparaten gedistribueerd naar drie voormalige Phantom Secure-distributeurs in Australië. De Australische federale politie heeft een gerechtelijk bevel gekregen om legaal toezicht te houden op de Anom-apparaten in Australië. Ongeveer 50 apparaten werden geïntroduceerd bij criminele groepen in Australië als onderdeel van de Anom-bètatest. De FBI werkte later samen met wetshandhavingsinstanties in andere landen om hun eigen "iBot" -server te hosten en de berichten door te geven aan de FBI. In mei 2021 had de FBI meer dan 20 miljoen berichten gecatalogiseerd van in totaal 11.800 apparaten in meer dan 90 landen.

 

 

Landen met actieve Anom-apparaten

De FBI gaf enkele voorbeeldgesprekken tussen Anom-gebruikers. Een daarvan betrof diplomatieke buidels.

Op 23 maart 2020 vroeg de gebruiker van JID 58f4a9, die via Anom-berichten is geïdentificeerd als Baris Tukel, de gebruiker van JID cfdf8a, die is geïdentificeerd als Shane Geoffrey May, wat de prijs van cocaïne op dit moment is. Tukel vroeg ook of May "dat bouwsteenadres" had. May antwoordde dat cocaïne rond de 200k was en vroeg of Tukel nieuws had. Tukel schreef: "Oké liefje, ik heb een kleine baan die opdook voor [t] hij bouwsteen" en "Er is 2 kg in Franse diplomatieke verzegelde enveloppen uit Bogotta [sic]" en "Ze hebben al een paar pakketten gekregen in." Tukel voegde toe: "Het enige probleem is dat COL 50/4 neemt. Partners, inclusief uzelf, zullen andere 50 moeten splitsen" (wat betekent dat de Colombiaanse distributeurs 50% van de winst nemen, terwijl vier andere mensen de andere 50% verdelen). Tukel schreef: "Ze kunnen het wekelijks doen [sic]" (wat betekent dat pakketten van twee kilogram elke week kunnen worden verzonden). May antwoordde dat dit goed klonk en dat hij het adres spoedig zou sturen. Tukel stuurde vervolgens drie foto's: twee van de Franse diplomatieke zakjes en een van de beschikbare cocaïne om te verzenden.

 

 

En een ander betrof tonijn.

In oktober 2020 regelde een TCO een lading cocaïne van Ecuador naar België om te worden geïmporteerd via een zeecontainer die verborgen was in blikjes tonijn. De FBI heeft de inhoud van berichten van de TCO beoordeeld. Uit die berichten bleek dat de TCO de logistiek van de invoer besprak en containerinformatie deelde. Deze informatie werd doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten in Brussel, die samenwerkten met wetshandhavingsinstanties in België om de verdachte container te doorzoeken. Na voltooiing van de zoektocht trof de politie ongeveer 613 kilogram cocaïne aan. Bovendien werd informatie ter identificatie van het Ecuadoraanse tonijnbedrijf doorgegeven aan de politie in Ecuador, wat resulteerde in een extra inbeslagname van ongeveer 1.523 kilogram cocaïne in een container die bestemd was voor Antwerpen, België.

 

 

Op 8 juni 2021 maakte de FBI de resultaten bekend van Operatie Trojan Shield. Binnen 48 uur na de aankondiging arresteerden wetshandhavingsinstanties wereldwijd meer dan 500 verdachten en doorzochten 700 locaties. In totaal heeft het onderzoek geleid tot 800 arrestaties; de inbeslagname van meer dan 8 ton cocaïne; 22 ton marihuana; 2 ton methamfetamine/amfetamine; zes ton chemische precursor


«   »