Eigenaar Bitcoin ATM veroordeeld tot gevangenisstraf wegens witwassen

Published on 9 June 2021 at 19:00

Een man die in Californië woonde, werd veroordeeld tot een federale gevangenis voor het witwassen van tot $ 25 miljoen via LocalBitcoins en een netwerk van Bitcoin-geldautomaten.

Kais Mohammad, 36, werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Tijdens een eerdere hoorzitting pleitte Mohammad schuldig aan één telling van het exploiteren van een geldovermakingsbedrijf zonder vergunning, één telling van witwassen van geld en één telling van het niet handhaven van een effectief anti-witwasprogramma.

 

 

Mohammad zou de misdaden hebben gepleegd via Herocoin, een netwerk van bitcoin-geldautomaten die hij exploiteerde van december 2014 tot november 2019. Mohammad stond gebruikers van de geldautomaten toe om bitcoin in te wisselen voor contant geld en bracht commissies tot 25% in rekening.

Mohammad verkocht en kocht ook bitcoin op LocalBitcoins met de gebruikersnaam "Superman29". Hij voerde transacties uit tot $ 25.000 zonder te vragen waar het geld vandaan kwam.

 

 

Mohammad exploiteerde Herocoin zonder het bedrijf te registreren bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Hij stond de gebruikers van zijn bitcoin-geldautomaten ook toe om anoniem uitwisselingen uit te voeren, evenals meerdere opeenvolgende transacties van maximaal $ 3.000 elk zonder verdachte activiteiten te melden.

 

 

Mohammad registreerde Herocoin in juli 2018 nadat Fincen hem had opgedragen dit te doen. Hij hield zich echter niet aan de antiwitwasregels. Mohammad bleef uitwisselingen ter waarde van meer dan $ 10.000 ongemeld laten. Hij heeft ook geen verdachte transacties gemeld die meer dan $ 2.000 waard waren.

Van februari 2019 tot augustus 2019 voerde Mohammad meerdere transacties uit met undercoveragenten die hem vertelden dat ze betrokken waren bij illegale activiteiten. Mohammad heeft geen rapporten voor de transacties ingediend. In een van de transacties die plaatsvond op 28 augustus 2019, wisselde Mohammad $ 16.000 in contanten van een undercoveragent in voor 1.58592 Bitcoin.

 

 

Door schuld te bekennen, gaf de beklaagde toe dat hij wist dat een deel van de door hem uitgewisselde fondsen opbrengsten van misdaad waren. Hij gaf zelfs toe dat hij een Herocoin-gebruiker kende die zich bezighield met illegale activiteiten op het darkweb.

De Amerikaanse districtsrechter Josephine L. Staton heeft Mohammad op 28 mei 2021 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Mohammad verliest ook 17 Bitcoin-geldautomaten, $ 22.820 in contanten, 18,4 Bitcoin en 222,5 Ethereum.


«   »