De Wereldbank wil geen rol in de Bitcoin-revolutie van El Salvador

Published on 17 June 2021 at 10:28

El Salvador's Bitcoin-revolutie botst op een stenen muur omdat de Wereldbank weigert te helpen met technische infrastructuur,

De Wereldbank heeft geweigerd El Salvador te helpen bij het integreren van Bitcoin in zijn financiële infrastructuur, aldus een rapport op Reuters vandaag.

Het Midden-Amerikaanse land schreef vorige week geschiedenis toen het een wetsvoorstel goedkeurde waardoor Bitcoin wettig betaalmiddel werd. Sindsdien hebben verschillende autoriteiten, waaronder het IMF, het idee echter koud water gegeven.

 

 

Nu de Wereldbank ook Bitcoin mijdt, is het duidelijk dat wereldwijde regeringen niet aan boord zijn met financiële vrijheid.

De Wereldbank zegt nee tegen Bitcoin. De Wereldbank zei dat het El Salvador's implementatie van Bitcoin niet zou helpen vanwege de "milieu- en transparantietekortkomingen" van de toonaangevende cryptocurrency.

 

 

Een woordvoerder van de Wereldbank bevestigde dat de organisatie zich blijft inzetten om El Salvador op vele manieren te ondersteunen voor transparantie en regulering van valuta. Maar dat aanbod strekt zich niet uit tot assistentie bij de implementatie van Bitcoin. "Hoewel de regering ons benaderde voor hulp bij bitcoin, is dit niet iets dat de Wereldbank kan ondersteunen gezien de tekortkomingen op het gebied van milieu en transparantie", zei de woordvoerder. De reactie kwam tot stand toen de minister van Financiën van El Salvador, Alejandro Zelaya, contact opnam met de Wereldbank om Bitcoin te implementeren als een parallelle valuta voor de dollar.

 

 

Zelaya of zijn collega's hebben niet publiekelijk gereageerd op het besluit van de Wereldbank.

Verschillende prominente voorstanders van Bitcoin hebben echter hun mening over de kwestie geuit. Anthony Pompliano impliceerde een cynische motivatie door te zeggen: "CORRECTIE: de Wereldbank heeft niet ontdekt hoe ze geld kan verdienen met Bitcoin."

 

 


Terwijl Max Keizer, trouw aan zijn vorm, doorging met godslastering om zijn gedachten over de kwestie te uiten. Zelfs de Wereldbank beschuldigen van medeplichtigheid aan financiële ongelijkheid. "Hallo Wereldbank, jij en het IMF, jullie kunnen jezelf voor de gek houden. Jullie financiële brandstichters en terroristen hebben het probleem * veroorzaakt - nu gaat #Bitcoin het oplossen." Klokkenluider luidt alarm op de Wereldbank De Wereldbank is een wereldwijde financiële organisatie die bestaat uit 189 lidstaten die leningen en subsidies verstrekken aan verarmde landen voor kapitaalprojecten. Het heeft twee doelen: armoede beëindigen en gedeelde welvaart op een duurzame manier bevorderen.

 

 

In 2006 bracht een vier maanden durend onderzoek door het Government Accountability Project echter de corruptie bij de Wereldbank aan het licht. Het rapport schat dat meer dan 20% van de leningen die ze hebben verstrekt, ongeveer $ 4 miljard, besmet is met corrupte praktijken. "Smeergeld, uitbetalingen, omkoping, verduistering en heimelijke biedingen plagen door banken gefinancierde projecten over de hele wereld." Onderzoekers ontdekten ook verschillende andere problemen bij de organisatie, met name in verband met het tegenhouden van interne onderzoeken. Bijvoorbeeld een structuur die het melden van corrupte praktijken ontmoedigt met straf voor klokkenluiders. Hoewel dit rapport 15 jaar oud is, benadrukt het nog steeds het gebrek aan verantwoordingsplicht bij intergouvernementele instanties op hoog niveau.


«   »