Grams-beheerder geeft toe dat hij $ 300 miljoen in Bitcoin witgewassen heeft

Published on 23 August 2021 at 14:00

De beheerder van Grams, een van de eerste darkweb-zoekmachines, pleitte schuldig aan het witwassen van geld.

Larry Dean Harmon, 38, uit Akron, Ohio, pleitte schuldig aan een telling van samenzwering om geldinstrumenten wit te wassen. Gerechtelijke documenten onthulden dat Harmon Helix, een bekende Bitcoin-tuimelaar, had gemaakt van 2014 tot 2017. Harmon werd begin 2020 aangeklaagd.

 

De interface voor zoeken in Grams leek op een andere zoekmachine.

Harmon gaf toe dat Helix samenwerkte met verschillende Darknet-markten, waaronder AlphaBay, Evolution, Cloud 9 en anderen, om bitcoin-witwasdiensten aan te bieden aan marktklanten. In totaal verplaatste Helix meer dan 350.000 bitcoin - op het moment van de transacties gewaardeerd op meer dan $ 300 miljoen - namens klanten, waarbij het grootste volume afkomstig was van Darknet-markten. Harmon gaf verder toe dat hij samenspande met Darknet-verkopers en marktplaatsbeheerders om dergelijke bitcoins wit te wassen die zijn gegenereerd door illegale drugshandelmisdrijven op die Darknet-marktplaatsen.

 

 

Als onderdeel van zijn pleidooi stemde Harmon ermee in om meer dan 4.400 bitcoin te verliezen, met een waarde van meer dan $ 200 miljoen tegen de huidige prijzen. In 2016 droeg een FBI-onderzoeker in het District of Columbia 0,16 Bitcoin over van een Alphabay-portemonnee naar Helix. De dienst vermengde de Bitcoin en voorzag de FBI van Bitcoin die niet direct herleidbaar was tot Alphabay.

 

 

De FBI was ook op de hoogte van Harmons communicatie met de beheerders van de Evolution darkweb-marktplaats. Evolution-beheerders kwamen overeen Helix te promoten als een "geweldige methode" om Bitcoin-transacties uit te voeren. Gerechtsdocumenten verwijzen ook naar de Helix API die ten minste één markt met succes heeft geïmplementeerd.

 

 

Harmon zoals afgebeeld in een GoFundMe-aanbieding

Harmon wordt geconfronteerd met een maximumstraf van 20 jaar gevangenisstraf, een boete van $ 500.000 of tweemaal de waarde van het onroerend goed dat bij de transactie is betrokken, een termijn van onder toezicht staande vrijlating van niet meer dan drie jaar en verplichte restitutie.

Bovendien kondigde het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) een civielrechtelijke boete van $ 60 miljoen aan tegen Harmon. FinCEN meldde dat Helix, een Bitcoin-mixservice die is ontworpen om Bitcoin te "witwassen", niet voldeed aan de voorschriften van de Bank Secrecy Act (BSA). Ze merkten op dat Helix geen anti-witwassysteem heeft ingebouwd of de "Ken uw klant"-regels volgt.

 

 

Helix pronkte openlijk met bestaande wettelijke vereisten en deed zijn best om manieren te creëren voor darknet-klanten en -leveranciers om detectie door wetshandhaving te voorkomen. Helix creëerde doelbewust een systeem om illegale activiteiten mogelijk te maken, dat werd erkend door darknet-drugsverkopers zoals AlphaBay - een marktplaats die Helix in zijn platform integreerde. In plaats van beleid en procedures in te stellen om te voldoen aan de BSA, heeft Helix in plaats daarvan beleid en procedures ingesteld waarmee klanten van darknet-marktplaatsen bitcoin via Helix konden witwassen.

 

 

FinCEN is boos dat een witwasdienst zich niet aan de witwaswetten hield.

Kilos en Recon hebben Grams vervangen als zoekmachines voor de darkweb-markt. Kilos biedt volgens de site ook oplossingen voor het ruilen van cryptocurrency.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.