Bitcoin-verbod: dit zijn de landen waar crypto beperkt of illegaal is

Published on 31 August 2021 at 11:51

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn sterk gereguleerd of beperkt in een aantal landen over de hele wereld.

Bitcoin is sinds het begin in 2009 controversieel geweest, net als de daaropvolgende cryptocurrencies die daarop volgden.

Hoewel algemeen bekritiseerd vanwege zijn volatiliteit, het gebruik ervan in snode transacties en voor het exorbitante gebruik van elektriciteit om het te ontginnen, wordt Bitcoin door sommigen, vooral in de derde wereld, gezien als een veilige haven tijdens economische stormen.

Maar naarmate meer mensen zich tot crypto's wenden als een investering of een reddingslijn, hebben deze problemen zich gemanifesteerd in een reeks beperkingen op het gebruik ervan.

 


De juridische status van Bitcoin en andere altcoins (alternatieve munten voor Bitcoin) verschilt aanzienlijk van land tot land, terwijl in sommige landen de relatie nog steeds goed moet worden gedefinieerd of voortdurend verandert. De waarde van Bitcoin stijgt weer. Maar dat is niet wat belangrijk is voor de meeste cryptohandelaren Terwijl de meeste landen het gebruik van Bitcoin zelf niet illegaal maken, varieert de status ervan als betaalmiddel of als handelsartikel met verschillende wettelijke implicaties. Sommige landen hebben beperkingen gesteld aan de manier waarop Bitcoin kan worden gebruikt, waarbij banken hun klanten verbieden cryptocurrency-transacties uit te voeren. Andere landen hebben het gebruik van Bitcoin en cryptocurrencies ronduit verboden met zware straffen voor iedereen die cryptotransacties doet.

 

 

Dit zijn de landen die een bijzonder beladen relatie hebben met Bitcoin en andere altcoins :


Algerije
Algerije verbiedt momenteel het gebruik van cryptocurrency na de goedkeuring van een financiële wet in 2018 die het kopen, verkopen, gebruiken of vasthouden van virtuele valuta illegaal maakte.

 

 

Bolivia
Er is sinds 2014 een volledig verbod op het gebruik van Bitcoin in Bolivia. De Boliviaanse Centrale Bank heeft een resolutie uitgevaardigd die het en elke andere valuta verbiedt die niet door een land of economische zone wordt gereguleerd.

 

 

China
China heeft in 2021 steeds harder opgetreden tegen cryptocurrencies. Chinese functionarissen hebben de mensen herhaaldelijk gewaarschuwd om uit de buurt van de digitale activamarkt te blijven en hebben hard de mijnbouw in het land en valuta-uitwisselingen in China en in het buitenland hard aangepakt.

Op 27 augustus verwees Yin Youping, de adjunct-directeur van het Financial Consumer Rights Protection Bureau van de People's Bank of China (PBoC), naar crypto's als speculatieve activa en waarschuwde mensen om "hun portemonnee te beschermen". Pogingen om Bitcoin te ondermijnen - een gedecentraliseerde valuta buiten de controle van regeringen en instellingen - worden grotendeels gezien als een poging van de Chinese autoriteiten om hun eigen e-valuta te laten zweven. De PBoC wil een van de eerste grote centrale banken ter wereld zijn die haar eigen digitale valuta lanceert, en zo de transacties van haar mensen nauwkeuriger kunnen volgen.

 

 

Cuba

wordt het nieuwste land dat cryptocurrencies zoals Bitcoin autoriseert en reguleert

 


Colombia
In Colombia mogen financiële instellingen geen Bitcoin-transacties faciliteren. De Superintendencia Financiera waarschuwde financiële instellingen in 2014 dat ze "virtuele geldtransacties niet mogen beschermen, beleggen, bemiddelen of beheren".

 

 

Egypte
De Egyptische Dar al-Ifta, het belangrijkste islamitische adviesorgaan van het land, heeft in 2018 een religieus decreet uitgevaardigd, waarbij Bitcoin-transacties worden geclassificeerd als 'haram', iets dat volgens de islamitische wet verboden is. Hoewel niet bindend, werden de Egyptische bankwetten in september 2020 aangescherpt om handel in of het promoten van crypto's zonder vergunning van de centrale bank te voorkomen.

 

 

Indonesië
Bank Indonesia, de centrale bank van het land, heeft nieuwe regelgeving uitgevaardigd die het gebruik van cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, als betaalmiddel per 1 januari 2018 verbiedt.

 

 

Iran
Bitcoin heeft een complexe relatie met het Iraanse regime. Om de ergste gevolgen van verlammende economische sancties te ontwijken, heeft Iran zich in plaats daarvan tot de lucratieve praktijk van Bitcoin-mijnbouw gewend om de invoer te financieren. Hoewel de Centrale Bank de handel in cryptocurrencies die in het buitenland worden gedolven verbiedt, heeft ze Bitcoin-mijnbouw in het land aangemoedigd met prikkels. Ongeveer 4,5 procent van 's werelds Bitcoin-mining vindt plaats in Iran, wat volgens blockchain-analysebedrijf Elliptic een omzet van meer dan $ 1 miljard (€ 843 miljoen) zou kunnen opleveren.

Om de crypto-industrie te laten bloeien, heeft Iran mijnwerkers met een vergunning goedkope energie aangeboden, maar vereist dat alle gedolven crypto's aan de Centrale Bank worden verkocht. Echter, mijnbouw zonder vergunning onttrekt dagelijks meer dan 2GW aan het nationale elektriciteitsnet, waardoor stroomtekorten ontstaan. Daartoe hebben de Iraanse autoriteiten tot 22 september een verbod van vier maanden op Bitcoin-mining uitgevaardigd.

 

 

Nepal
De Nepal Rastra Bank verklaarde Bitcoin vanaf augustus 2017 illegaal.

 

 

Noord-Macedonië
Noord-Macedonië is tot nu toe het enige Europese land met een officieel verbod op cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum en andere.

 

 

Rusland
Hoewel cryptocurrency niet verboden is in Rusland, is er een voortdurend conflict gaande tegen het gebruik ervan. Rusland heeft in juli 2020 zijn eerste wetten aangenomen om crypto's te reguleren, die voor het eerst cryptocurrency aanduiden als belastingplichtige eigendom. De wet, die in januari van dit jaar in werking trad, verbiedt Russische ambtenaren ook om crypto-activa te bezitten. De Russische president Vladimir Poetin heeft cryptocurrency herhaaldelijk in verband gebracht met criminele activiteiten, waarbij hij met name opriep tot meer aandacht voor grensoverschrijdende cryptotransacties.

In juli kondigde de procureur-generaal nieuwe wetsvoorstellen aan die de politie in staat zouden stellen om crypto's in beslag te nemen die als illegaal worden beschouwd en die worden gebruikt voor omkoping.

 

 

Turkije 

Velen in Turkije wendden zich tot cryptocurrency toen de Turkse lira in waarde kelderde. Met een aantal van de hoogste gebruiksniveaus ter wereld, kwam de komst van regelgeving dit jaar snel, aangezien de inflatie in april een hoogtepunt bereikte. Hoe een vermeende Dogecoin-zwendel in Turkije ervoor zorgde dat crypto-investeerders € 100 miljoen verloren Op 16 april 2021 heeft de Centrale Bank van de Republiek Turkije een verordening uitgevaardigd die het gebruik van cryptocurrencies inclusief Bitcoin, direct of indirect, verbiedt om voor goederen en diensten te betalen. De volgende dag ging de Turkse president Recep Tayyip Erdo─čan verder en vaardigde hij een decreet uit dat crypto-uitwisselingen aan een lijst van bedrijven die onderworpen zijn aan de regels voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

 

 

Vietnam
De State Bank of Vietnam heeft verklaard dat de uitgifte, levering en het gebruik van Bitcoin en andere crypto's illegaal zijn als betaalmiddel en onderworpen zijn aan boetes variërend van 150 miljoen VND (€5.600) tot 200 miljoen VND (€7.445). ). De overheid verbiedt echter niet om Bitcoin te verhandelen of ze als activa te houden.


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.